PSV en Ajax willen spits: veelzijdige 'Iraanse Messi' doet Nederland pijn

PSV en Ajax willen spits: veelzijdige 'Iraanse Messi' doet Nederland pijn

11-11-2016 14:00
4

PSV en Ajax zijn naar verluidt in de race voor FK Rostov-spits Sardar Azmoun. Die naam zegt u vermoedelijk niet veel, dus zet VoetbalPrimeur vijf weetjes over de 21-jarige Iraniër op een rij.

1. Azmoun, ook wel de 'Iraanse Messi' genoemd, werd vorig seizoen door Rubin Kazan verhuurd aan Rostov. In 35 wedstrijden bij zijn tijdelijke club scoorde hij twaalf keer en dat maakte indruk bij de Russen. Afgelopen zomer kocht Rostov Azmoun dan ook, maar dit seizoen wil het nog niet echt vlotten. In ruim 900 minuten dit seizoen (Russische competitie en Champions League) wist hij pas twee doelpunten te maken.

2. Die transfer van Rubin Kazan naar Rostov gverliep niet zonder slag of stoot. Aan het eind van het seizoen 2015-2016 wilde Rostov de optie tot koop lichten, die was opgenomen in de huurdeal. Rubin wilde daar echter niets van weten en ging niet akkoord. Azmoun, die zelf graag naar Rostov wilde, stapte met zijn advocaat naar het internationaal sporttribunaal. Het CAS besloot om Azmoun in het gelijk te stellen, waardoor de spits naar zijn beoogde club Rostov kon vertrekken.

3. Azmoun speelt als spits, maar kan ook als rechtsbuiten uit de voeten. De Iraniër is zeer behendig en heeft een goede actie in huis. Bovendien heeft hij een aardige sprint in de benen, waarmee hij het zijn tegenstanders altijd lastig kan maken. Met zijn scorend vermogen daarbij opgeteld is Azmoun een complete aanvaller die van meerdere markten thuis is.

4. De voetbalgame FIFA 17 zegt natuurlijk niet alles, maar is vaak wel een realistische weerspiegeling van de kwaliteiten van een voetballer. Volgens het spel is Azmoun de drie na beste speler van Rostov. Hij krijgt een degelijke rating van 75. Bovendien is hij één van de snelste spelers van de club als we FIFA mogen geloven. Met zijn 81 snelheid is alleen teamgenoot Moussa Doumbia sneller.

5. PSV en Ajax hebben dit seizoen al ervaren hoe goed de aanvaller is. Ajax ging eind augustus met 4-1 onderuit bij Rostov en Azmoun was éénmaal trefzeker. Ruim een maand later ging PSV op bezoek bij de Russen: Azmoun was met flitsend spel een assist op Dmitry Poloz een doorn in het oog van PSV. In december speelt Rostov met Azmoun nogmaals tegen PSV: de zesde groepswedstrijd in dit Champions League-seizoen lijkt een directe strijd om plaatsing voor de Europa League te gaan worden.

Zelf oordelen over het transferdoelwit van PSV en Ajax? Bekijk deze skillcompilatie: