KNVB en topclubs hekelen beslissing uit Den Haag: 'Gelukkig bijna verkiezingen'

17 november 2016 om 08:39

De KNVB, Ajax, Feyenoord en PSV leggen zich niet neer bij de negatieve effecten van de goudenhanddrukbelasting. Staatssecretaris Wiebes van Financiën weigert een uitzondering te maken voor voetbalclubs, zo werd woensdag duidelijk.

"Dit is buitengewoon teleurstellend", zegt Gijs de Jong, directeur operationele zaken van de KNVB, in De Telegraaf. Door de beslissing van Wiebes worden de topclubs ook in 2017 op kosten gejaagd door de heffingen op doorverkooppercentages. Over het deel van de transfersom dat naar de speler gaat moet liefst 75 procent belasting worden betaald. Dat kost Ajax, Feyenoord en PSV miljoenen.

"In alle ons omringende landen zie je dat de overheid bereid is om goed te kijken naar de negatieve effecten van bepaalde maatregelen op het topvoetbal", aldus De Jong. "In Nederland gebeurt dat dus niet, terwijl we het al zo moeilijk hebben. En dan heeft de staatssecretaris het ook nog over staatssteun, terwijl precies het tegenovergestelde gebeurt. Het gevolg is dat onze concurrentiepositie verder verslechtert en dat talentvolle spelers in de categorie Depay en Wijnaldum nog eerder naar het buitenland zullen vertrekken."

Ook Eric Gudde, algemeen directeur van Feyenoord, snapt niets van de houding van Wiebes. Volgens hem is de regeling bedoeld voor ceo's die niet goed functioneren, maar bij hun vertrek wel een grote zak geld meekrijgen. "In het betaalde voetbal is de situatie volkomen anders. De spelers gaan weg, omdat ze het juist heel goed hebben gedaan en daarmee een transfer hebben afgedwongen. Als tegenprestatie krijgen ze dan een deel van dat bedrag mee. Dat heeft helemaal niks te maken met een zogenaamde gouden handdruk."

Verkiezingen
De KNVB en de traditionele top drie blijven vechten tegen de in hun ogen oneerlijke en disproportionele belasting. "Gelukkig zijn er volgend jaar verkiezingen. Hopelijk treffen we op deze positie dan iemand die wel oor heeft voor onze bezwaren", besluit De Jong.