Het Vincent Janssen-debacle heeft serieuze gevolgen voor de hele Eredivisie
OPINIE - Dertig miljoen voor Kasper Dolberg? Een toptransfer naar Manchester, Londen of Liverpool? Vergeet het maar. Premier League-clubs gaan zich de komende jaren écht niet meer wagen aan zogenaamde topspelers uit de Nederlandse competitie. Na de mislukking van zowel Vincent Janssen als Memphis Depay kijken ze wel uit.
Het zag er fraai uit, dat lijstje van de statistiekengoeroe van VoetbalPrimeur. Vincent Janssen, een kopie van Harry Kane. Schoten tussen de palen, gewonnen kopduels, aantal pogingen per doelpunt en ga zo maar door: haast eng was het, die overeenkomsten tussen de twee goalgetters uit de Eredivisie en de Premier League. De scouts van Tottenham Hotspur zochten een jaar lang naar een ideale back-up voor Kane en kwamen uit bij Janssen: niet goed genoeg voor Feyenoord, opgebloeid in de Jupiler League, een sensatie bij AZ en na 27 goals tegen teams als Willem II en De Graafschap – plus een rake penalty op Wembley – plots de nummer 9 van één van de beste teams van Engeland.
Vier maanden later is het pijnlijk duidelijk dat Janssen (nog) niet goed genoeg is voor de Premier League-top. Natuurlijk, hij werkt hard, zet druk, rent, vliegt en struikelt over het veld. Voetballend lijkt het echter nergens op. De Brabander benutte in competitieverband één penalty, in de Champions League lukte het hem zelfs nog niet om een schot tussen de palen te lossen. Bij vlagen is het meelijwekkend om naar te kijken. Wat bezielde Tottenham om dik twintig miljoen euro af te tikken voor een speler die welgeteld één seizoen op het hoogste niveau achter de rug had? Zelfs voor de nummer drie van de Premier League is dat erg veel geld. Is met name Janssen's status als eerste spits van Oranje bepalend geweest? Misschien is de teloorgang van het Nederlandse voetbal in de afgelopen twee jaar wel geheel aan Tottenham voorbijgegaan.
Kenners en tal van Spurs-fans bestempelen Janssen inmiddels als een mislukte aankoop. De international dreigt nu in een triest spitsenrijtje te belanden. Georgios Samaras, Afonso Alves, John Guidetti, Jozy Altidore: geniaal in de Eredivisie, gesneuveld in Engeland. Fenomeen Luis Suarez is het enige recente voorbeeld van een doelpuntenkanon dat het vliegtuig pakte en aan de andere kant van het kanaal wél slaagde. Louis van Gaal durfde het in de zomer van 2015 toch aan met Memphis Depay. Anderhalf jaar en slechts een handvol goals en geniale momenten later is het enfant terrible afgeschreven door Manchester United. Dertig miljoen euro down the drain.
Nu ook Eredivisie-hype Janssen wekelijks bewijst dat het gat tussen de Nederlandse competitie en de (sub)top van Premier League onoverbrugbaar is, kunnen clubs uit de Eredivisie een Britse zak vol poen in de komende jaren wel op hun buik schrijven. Hoe fantastisch Kasper Dolberg ook speelt, hoeveel goals Sébastien Haller ook maakt, hoe fraai statistieken ook mogen lijken - het zegt werkelijk niets. Dat besef moet inmiddels zijn doorgedrongen in Engeland. Een absurde transfer als die van Janssen gaan we in de komende vijf jaar niet meer meemaken. Stoke City, Swansea, Spurs: ze sturen hun scouts voortaan liever naar pak 'm beet Italië, België of de Tweede Bundesliga. Alle landen en competities om ons heen zullen (blijven) profiteren van de duizelingwekkende bedragen die er lachend op tafel worden gelegd. En de kloof met de Eredivisie wordt ondertussen groter en groter.