KNVB-directeur spreekt zorgen uit: 'We kunnen niet zonder kunstgras'
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is in de afrondende fase van het onderzoek naar de kankerverwekkende werking van rubbergranulaat op de kunstgrasvelden. De KNVB is op alles voorbereid, maar maakt zich ook zorgen.
Het RIVM presenteert waarschijnlijk volgende week zijn bevindingen. "Stel, alles gaat op rood: wat gebeurt er dan? Dat is echt veel rekenwerk. Maar zelfs dan kunnen we blijven voetballen. Dat doen we al 127 jaar", reageert Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB, in gesprek met de Volkskrant.
Dat het veel amateurclubs problemen op zou leveren mag echter duidelijk zijn. Kunstgras is goedkoper en intensiever te gebruiken. En dan is er nog de kwestie van de ruimte. "Er zijn regio's, bijvoorbeeld in grote steden, waar zonder kunstgras een probleem zou ontstaan. De maatschappelijke waarde van kunstgras is cruciaal en wordt onderschat."
"We kunnen niet meer zonder. Maar het moet wel gezond en veilig zijn. Wij willen duidelijkheid. En het moet zo duidelijk zijn dat iedereen het snapt", aldus Van der Zee.