Ajax verkoopt voor 56 miljoen en koopt voor 23,5; 'rode transfercijfers' Feyenoord

Ajax verkoopt voor 56 miljoen en koopt voor 23,5; 'rode transfercijfers' Feyenoord

30-12-2016 15:45
64

Het jaar 2016 nadert zijn einde en dus is het tijd om de balans op te maken. Welke huidige Eredivisie-clubs gaven dit kalenderjaar het meeste uit aan transfers en welke clubs haalden het meeste binnen met de verkoop van spelers? VoetbalPrimeur zet het op een rij.

Uitgaven
Ajax stijgt bij zowel de uitgaven als de inkomsten ver boven de rest van de Eredivisie-clubs uit. De winterse transferperiode van 2016 en de afgelopen zomertransferperiode bij elkaar genomen gaven de Amsterdammers 23,5 miljoen euro uit, waaronder aan Hakim Ziyech. Het gat met nummers twee en drie Feyenoord en PSV is groot: respectievelijk 17,5 miljoen euro en 18 miljoen euro. AZ en Heerenveen completeren de top-vijf. Excelsior, Sparta en Go Ahead Eagles (waarvan de laatste twee het jaar begonnen in de Jupiler League) gaven geen rode cent uit aan transfersommen. Ook de uitgaven van FC Twente zijn opvallend: 50.000 euro, voor Stefan Thesker.

Inkomsten
Ook bij de inkomsten door de verkoop van spelers is Ajax de duidelijke lijstaanvoerder. Door de verkoop van onder meer Arek Milik en Jasper Cillessen staat de teller aan het einde van het jaar op 56 miljoen euro. De transfer van Riechedly Bazoer van 12 miljoen euro, die op 1 januari zal plaatsvinden is hier nog niet in meegenomen. De nummer twee is natuurlijk AZ, dat door de verkoop van Vincent Janssen (22 miljoen euro) goed boerde. FC Twente verkocht onder meer Ziyech en staat daardoor op de derde plaats, voor PSV en FC Utrecht. Opvallend zijn de inkomsten van Feyenoord en Heerenveen. De Rotterdammers verdienden slechts 300.000 euro aan transfers, Heerenveen helemaal niets.

Meeste winst
Door de zomerse verkopen heeft Ajax ook de meeste winst geboekt op de transferzaken. Het hield 33,5 miljoen euro over aan de deals van 2016. AZ deed het ook uitstekend met een winst van 25,5 miljoen euro, net als FC Twente, dat ongeveer 18 miljoen hoognodige euro's binnen harkte. Andere uitschieters: FC Utrecht (winst van dik 9 miljoen euro) en Heracles Almelo (7 miljoen euro winst). Feyenoord schrijft op de transferbalans rode cijfers: de club gaf 5,7 miljoen euro meer uit aan transfers (Jörgensen en Tapia) dan binnenkwam.