Maar voor veel anderen geldt: belt Ajax of Hamburg, dan zijn ze weg

"Maar voor veel anderen geldt: belt Ajax of Hamburg, dan zijn ze weg"

12-01-2017 08:18
3

Met het aanstaande vertrek van Jan Smit als voorzitter van Heracles Almelo verdwijnt er weer een boegbeeld bij een club. Steeds meer voorzitters maken plaats voor directeuren, constateert ook oud-Heerenveen-preses Riemer van der Velde.

"Directeuren zijn duurder en ze kunnen van de een op de andere dag met de noorderzon vertrekken", somt Van der Velde in TC/Tubantia de nadelen op van deze trend in het betaalde voetbal. "Al zie ik Nijland (FC Groningen, red.) dat niet doen. Maar voor veel anderen geldt: belt Ajax of Hamburg, dan zijn ze weg."

"De meeste directeuren hebben geen historische kennis, uitzonderingen daargelaten", vervolgt Van der Velde (76), jarenlang de vooritter van sc Heerenveen. "Ze komen en gaan. Toon Gerbrands ging van AZ naar PSV. Een voorzitter zou dat nooit doen. Ik heb de verbetering van deze professionalisering nog niet gezien. Als Heracles het beter gaat doen zonder Smit, dan zijn het kanjers. Maar Smit heeft de lat heel hoog gelegd samen met het bestuur. Hij heeft lang de eerste viool gespeeld."