Neres extreem waardevol in korte tijd: 'Geen garanties voor gok van Ajax'

Neres extreem waardevol in korte tijd: 'Geen garanties voor gok van Ajax'

01-02-2017 12:30
26

Met David Neres is de Eredivisie een van de hoogst aangeschreven Braziliaanse talenten van dit moment rijker. VoetbalPrimeur geeft een korte introductie tot de nieuwe miljoenenaankoop van Ajax.

De Amsterdammers hebben bij de komst van Neres vooral naar het potentieel van de Braziliaan gekeken en niet zozeer naar zijn prestaties. Het talent komt namelijk pas net kijken en heeft nog amper op het hoogste niveau gespeeld. Ja, in de wedstrijden die de buitenspeler heeft gespeeld was hij zeer dwingend en opvallend, maar Neres heeft pas acht duels achter de rug in het eerste elftal van Sao Paulo en moet dus nog maar bewijzen hoe constant hij kan presteren. In die wedstrijden was hij overigens wel zo overweldigend dat hij direct bij alle clubs opviel, zo blijkt uit onderstaande stat.

Brazilië onder-20
Neres maakt deel uit van de nationale ploeg van Brazilië voor spelers onder de 20 jaar die momenteel deelneemt aan het Zuid-Amerikaanse kampioenschap. De Ajacied is een uiterst belangrijke speler in die ploeg, die nog veel meer grote talenten kent. Denk daarbij aan Richarlison, spits van Fluminense op wie Ajax ook een bod zou hebben gedaan. Maar ook Giovanny (Atlético Paranaense), Maycon (Corinthians), Gabriel (sinds dinsdag speler van Lille), Felipe Vizeu (Flamengo) en Matheus Savio (Cortinthians) wachten een grote toekomst. Neres wordt echter als een van de grootste talenten gezien, getuige ook deze futuristische opstelling van de Braziliaanse nationale ploeg voor het WK van 2022 in Qatar.

‘Geen garantie op succes’
Neres is de man van de dribbel. Geef hem de bal en hij vindt zijn weg wel door de defensie. Bij vlagen ongrijpbaar en daarom wordt hij ook wel de nieuwe Neymar genoemd in zijn thuisland. Bij ESPN Brazilië omschrijven ze hem als een speler die zijn kracht combineert met snelheid, behendigheid en technische vaardigheid. Er ontbreekt alleen nog één ding: het bewijs dat hij dit constant kan laten zien op een hoger niveau.

'Nederland heeft alles om de Braziliaan te ontwikkelen en in drie of vier seizoenen te verkopen voor een nog veel hogere waarde met sportief en financieel rendement', schrijft het medium. 'Dit soort zaken zijn ongetwijfeld door Ajax meegenomen voordat ze deze gok namen, maar het is absoluut geen garantie op succes.'

Het typische Braziliaanse wonderkind
Neres is precies wat je verwacht van een Braziliaans wonderkind, en daar zijn er altijd veel van. Maar Neres is meer. Niet alleen maar show, trucjes, snelheid en fraaie dribbels, de bekende Braziliaanse kwaliteiten. Er zit een idee achter bij alles wat Neres doet.

Hij speelt op intuïtie én op intelligentie. Heeft inzichten die vergelijkbare spelers niet hebben. Neres verstopt zich niet maar wil altijd betrokken worden in het spel. Hij varieert van naar binnen trekken en zelf het doel onder vuur nemen tot klassieke buitenspeleracties: om zijn man heen dribbelen en de spits bedienen. Bijzonder doelgericht, maar ook bijzonder veel oog voor medespelers. Er liggen nog veel valkuilen voor Neres op zijn weg naar succes - hoe verloopt zijn aanpassing aan Europa bijvoorbeeld - maar de voortekenen liegen er niet om: Ajax heeft een goudmijn gevonden die alleen nog op de juiste manier gedolven moet worden.