Tien absolute topvoetballers die nog nooit rood hebben gekregen

Tien absolute topvoetballers die nog nooit rood hebben gekregen

09-02-2017 10:10
3

Nu Philipp Lahm zijn afscheid als profvoetballer heeft aangekondigd, dreigt het voetbal een van zijn grootste gentlemen te verliezen. De aanvoerder van Bayern München slaagde er namelijk in om gedurende veertien seizoenen op het hoogste niveau niet één keer tegen een rode kaart aan te lopen. VoetbalPrimeur zet tien grootheden op een rijtje die hetzelfde kunnen zeggen.

1. Gary Lineker
Alom beschouwd als één van de meest keurige heren die op de Europese voetbalvelden heeft rondgedarteld. De huidige presentator van Match of the Day presteerde het zelfs om niet één gele kaart te pakken in zijn rijke carrière.

2. Raúl González Blanco
Eén van de gezichtsbepalende spelers van het Real Madrid dat rond de milenniumwisseling drie keer de Champions League won. Belandde in zijn zeventien jaar durende carrière nog bij Schalke 04, het Qatarese Al-Sadd en de New York Cosmos, maar werd nooit uit het veld gestuurd.

3. João Moutinho
De Portugese controleur van AS Monaco weet precies waar de grens ligt. Had ook in zijn tijd bij Sporting Lissabon en FC Porto nogal eens een overtreding nodig, maar een zwaardere straf dan een gele kaart heeft de dertigjarige middenvelder nog nooit ontvangen.

4. Karim Benzema
Ene M. Valbuena zal wellicht de wenkbrauwen fronsen, maar Benzema gedraagt zich binnen de lijnen doorgaans voorbeeldig. Zeven gele en nul rode kaarten is de keurige oogst van twaalf seizoenen voetballen op topniveau.

5. Andrés Iniesta
Hoewel hij goed wegkwam nadat zich tijdens de WK-finale van 2010 aan Mark van Bommel vergreep, blijft El Ilusionista een sieraad voor de sport. Heeft alweer meer dan 750 optredens van Barcelona achter de rug, maar een rode kaart heeft hij nog nooit van dichtbij gezien.

6. Damien Duff
Zestien jaar lang actief zijn in de Premier League, maar niet één rode kaart pakken: het is een prestatie van formaat. Honderdvoudig Iers international Damien Duff kreeg het namens Blackburn Rovers, Chelsea, Newcastle United en Fulham echter voor elkaar. 

7. Gaetano Scirea
Werd tijdens het gewonnen WK van 1982 omringd door meedogenloze slopers als Claudio Gentile, Giuseppe Bergomi en Pietro Vierchowod, maar zelf was Scirea het schoolvoorbeeld van elegantie en sportiviteit. Kwam na een rijke carrière bij Atalanta Bergamo en Juventus op 36-jarige leeftijd om het leven na een tragisch auto-ongeluk in Polen.

8. Michel Platini
Oké, hij juichte schaamteloos na zijn benutte strafschop tijdens het Heizeldrama en hield zich als UEFA-voorzitter met duistere zaken bezig. Maar op de speldiscipline van de drievoudig Ballon d'Or-winnaar viel weinig aan te merken. 655 wedstrijden namens AS Nancy, Saint-Étienne, Juventus en Les Bleus: welgeteld nul rode kaarten.

9. Maxime Bossis
Platini bevond zich in goed gezelschap. Ploeggenoot Maxime Bossis kwam tijdens achttien jaar profvoetbal uit voor slechts twee clubs, FC Nantes en Racing Club Paris, en gedroeg zich altijd beschaafd. Ook in 76 interlands voor Frankrijk werd de verdediger nooit uit het veld gestuurd.

10. Dominique Rocheteau
De spits won samen met Platini en Bossis het EK van 1984 in eigen land en kan eveneens terugvallen op bewonderenswaardige statistieken. De groene engel scoorde op drie WK's en hoefde namens Saint-Étienne, Paris Saint-Germain en Toulouse nooit vroegtijdig de kleedkamer op te zoeken.