Drenthe is geen uitzondering: 6 'toptalenten' die het lang niet waarmaakten

Drenthe is geen uitzondering: 6 'toptalenten' die het lang niet waarmaakten

10-02-2017 11:45
18

Na een even bizarre als mislukte carrière heeft Royston Drenthe het leven van profvoetballer ingeruild voor die van rapper. Het vroegtijdig stoppen van het ooit zo grote talent symboliseert een generatie voetballers de hoge verwachtingen niet hebben kunnen inlossen.

Drenthe was in 2007 nog hét mannetje bij het Nederlands elftal voor spelers onder 21 jaar tijdens het gewonnen jeugd-EK in eigen land. Real Madrid klopte gelijk op de deur met 14 miljoen euro en een nieuw toptalent was geboren. Maar Drenthe kon niet de mentaliteit opbrengen die nodig was om als profvoetballer te slagen en belandde uiteindelijk bij clubs als Alania Vladikavkav, Erciyesspor en Bani Yas. VoetbalPrimeur zet zes andere talenten, velen uit dezelfde tijd als Drenthe, op een rij die ondanks hoge verwachtingen het ook niet waargemaakt hebben.

Otman Bakkal (31)
Haalde zelfs nog het Nederlands elftal maar verdween uiteindelijk in de anonimiteit. Bij FC Twente en PSV was de middenvelder nog een ware groeibiljant, maar na zijn transfer van Feyenoord naar Dinamo Moskou in 2012 ging het mis. Een terugkeer naar Rotterdam hielp hem ook niet: In 2016 zat Bakkal al twee jaar zonder club toen hij een punt achter zijn loopbaan zette.


Ismaïl Aissati (28)
Met een geweldig balgevoel en briljant inzicht was Assaiti een van de grootste talenten van Nederland. Bij PSV brak hij door en leek hij op weg naar een glansrijke carrière, maar zijn transfer naar Ajax bracht niet wat hij gehoopt had en uiteindelijk belandde Aissati bij Antalyaspor en Terek Grozny. Nu staat hij onder contract bij Alanyaspor.

Collins John (31)
Zoals bij zoveel spelers werd ook bij Collins John een te vroege transfer naar het buitenland fataal. Na een goede periode bij FC Twente koos hij voor Fulham en dat was het begin van een wereldreis die langs België, Amerika, Azerbeizjan, Iran, Cyprus en Polen leidde.

Quincy Owusu-Abeyie (30)
Het kan verkeren: ster op het jeugd-WK van 2005, opgeleid bij Arsenal, maar inmiddels clubloos na zijn gedwongen vertrek bij NEC. De geweldige dribbelaar Quincy had de potentie van een topspeler maar werd een clubhopper die in landen als Rusland, Qatar en Griekenland speelde.

Rodney Sneijder (25)
Zo goed als broer Wesley is zou Rodney wellicht nooit zijn geworden, maar het moge duidelijk zijn dat Sneijder niet alles uit zijn carrière haalt en heeft gehaald. Hij dacht na een verhuurperiode aan FC Utrecht terug te kunnen naar Ajax, maar belandde uiteindelijk via RKC Waalwijk bij Almere City en zag ook een Schots avontuur vanwege heimwee in het water vallen. Inmiddels komt hij voor Jong FC Utrecht uit in de Jupiler League.

Hedwiges Maduro (31)
Maduro werd ooit door Foppe de Haan omschreven als het grootste talent van Nederland na Arjen Robben. En inderdaad, bij Ajax deed Maduro het ook goed. Maar na zijn transfer naar Valencia werd het een aflopende zaak voor de middenvelder annex verdediger, die na Sevilla en PAOK Saloniki inmiddels niet meer gewenst is bij FC Groningen.

Wie mis jij nog in dit rijtje? En welke spelers worden de volgende mislukte toptalenten? Discussieer mee in de comments!