Onduidelijkheid in Alkmaar: 'Weghorst zei daarna dat hij een penalty verdiende'

Onduidelijkheid in Alkmaar: 'Weghorst zei daarna dat hij een penalty verdiende'

04-03-2017 07:43
13

AZ vierde donderdagavond al feest, toen scheidsrechter Kevin Blom een treffer van Stijn Wuytens afkeurde in het bekerduel met SC Cambuur. Videoscheidsrechter Dennis Higler zag een overtreding.

"Hectisch", zegt Blom in het Algemeen Dagblad over de situatie. "Dat kwam natuurlijk niet in de laatste plaats doordat het een doelpunt was dat twintig seconden voor tijd viel. Tegen de spelers van Cambuur zei ik dat ze rustig moesten blijven en dat de situatie werd teruggekeken. Voor die van AZ had ik een vervelende mededeling."

"Een beslissing herroepen was een vreemde ervaring. Het gaf een gek gevoel. Maar uiteindelijk is dit het eerlijkst", vervolgt Blom, die zag dat het nieuwe systeem niet bij iedereen duidelijk is. "Weghorst kwam daarna nog twee keer naar me toe om te zeggen dat hij een strafschop verdiende en dat ik dat dan ook moest terugkijken. Zo werkt het niet." Videoscheidsrechters mogen alleen ingrijpen bij situaties rond rode kaarten, strafschopsituaties, doelpunten en verwarring over spelers.

Blom kreeg vooral veel positieve reacties. "Ik vind deze technische hulpmiddelen een verrijking voor het voetbal en volgens mij zijn alle voetballiefhebbers het daar wel over eens", stelt de arbiter in De Telegraaf. "Na het duel tussen AZ en Cambuur ging het alleen maar over dat het spel eerlijk was verlopen en de bloedstollende strafschoppenserie. Dat is natuurlijk een goed teken."