Cruijff-adept niet meer bij Ajax maar in China: Veel veranderd na zijn dood

Cruijff-adept niet meer bij Ajax maar in China: "Veel veranderd na zijn dood"

24-03-2017 09:52
4

Wim Jonk denkt een jaar na het overlijden van Johan Cruijff nog elke dag aan zijn inspiratiebron. Jarenlang werkte het tweetal bij Ajax samen, nu gaat Jonk op eigen houtje in China verder met het project Cruyff Football. 

"Ik denk vaak terug aan Johan. Zeker de laatste jaren hebben we veel tijd met elkaar doorgebracht", zegt Jonk tegenover het Algemeen Dagblad. "Er zijn geen vaste momenten waarop ik aan hem denk. Het zit hem in kleine dingen: hoe gevat hij kon zijn als hij voetbal keek. Ik stel mezelf soms de vraag: 'Hoe zou Johan dit aangepakt hebben?'", aldus Jonk.

In onder meer China probeert hij de voetbaldenkbeelden van Cruijff leven te houden. "Ons doel is het ontwikkelen en verspreiden van de visie van Cruijff. In het belang van het voetbal en de fans. Dat gaat om de manier van spelen, aanvallend en aantrekkelijk dus. Maar ook hoe je dat vertaalt naar trainingen. Van de pupillen tot aan het eerste elftal. Een tweede hoofddoel is wat wij noemen: het individueel opleiden. Dus hoe haal je het maximale uit spelers met een individueel plan."

"Iedereen kwam letterlijk en figuurlijk in beweging als hij (Cruijff, red.) zich liet zien. Alleen daarom al is er veel veranderd na zijn dood", vindt Jonk. "Wat we na zijn overlijden erg gemerkt hebben, is de overweldigende stroom van vrijwilligers en ambassadeurs die zich hebben aangemeld. Alsof zij ook voelen: zijn naam is voor de eeuwigheid."