Syrische doelman bij Cambuur: 'Kwam naar Amsterdam met een vals paspoort'

Syrische doelman bij Cambuur: 'Kwam naar Amsterdam met een vals paspoort'

25-03-2017 21:16
13

De naam Tarek Kharboutly zal je in eerste instantie weinig zeggen. De Syrische doelman maakt zware tijden door, mede dankzij het gemis van zijn vrouw en kinderen. Voetbal International nam Kharboutly mee naar Friesland, voor een training bij Cambuur. 

"Ik heb mijn vrouw en kinderen vandaag precies twee jaar en drie maanden niet gezien", aldus Kharboutly. De doelman vluchtte uit Syrië, omdat hij in het leger zou moeten om te vechten voor het leger van Bashar al-Assad. Na heel wat omzwervingen kwam hij terecht in Amsterdam. "In oktober 2015 had ik vanuit een hotel in Damascus contact met mijn vrouw. Zij zat met de kinderen in Denemarken. Ze zei tegen mij dat het voor mij ook tijd was om te vluchten. Bij iedere grenscontrole en bij ieder politiebureau was mijn naam bekend. Daardoor kon ik het land niet uit. Er kwamen vier geheim agenten, maar ik kon ze ontwijken."

Karboutly werd uiteindelijk verraden door zijn eigen club. "Ik leek weg te komen, maar iemand van de club informeerde die geheim agenten. Toen ben ik opgepakt, omdat ik dus in het leger moest. Ik kreeg tien dagen vakantie en kon nog vluchten. In Turkije herkenden ze mij van het Syrische nationale team. Mensen dachten dat ik bij het regime hoorde. Daarom wilden ze mij vermoorden. Uiteindelijk kwam ik in Griekenland terecht. Vanuit Athene ben ik in Amsterdam terecht gekomen, met een illegaal Bulgaars paspoort." Kharboutly wil nu vooral zo snel mogelijk herenigd worden met zijn vrouw en kinderen.