Invaller Friday schiet AZ in de slotfase langs tien man van FC Twente

22-04-2017 21:38
15

AZ heeft zaterdag na een moeizaam begin alsnog een zege op FC Twente geboekt: 2-1. De Alkmaarders leken lange tijd al met het hoofd bij de bekerfinale tegen Vitesse te zitten, terwijl bij de Tukkers het heilige vuur ontbrak.

In de eerste helft waren hoogtepunten spaarzaam in Alkmaar. Tim Krul kwam in de openingsfase goed weg toen hij wat weifelend een bal aannam buiten de zestien meter, maar Enes Ünal kwam net te laat. Aan de andere kant voorkwam Hidde Ter Avest dat Wout Weghorst gevaarlijk werd.

Ook de tweede helft was aanvankelijk weinig sprankelend. Yaw Yeboah testte Krul van afstand, maar daar bleef het lange tijd bij. In de 65e minuut viel echter vrijwel uit het niets de 0-1. Joachim Andersen knikte raak uit een voorzet van Mateusz Klich. Vier minuten later liet Alireza Jahanbakhsh een levensgrote kans op de gelijkmaker liggen. De Iraniër kreeg de bal in de kluts voor zijn voeten, maar schoot gehaast over.

Tien minuten voor tijd werd AZ geholpen door Peet Bijen, die de bal achter zijn eigen doelman, Nick Marsman, kopte. Toen Andersen niet veel later zijn tweede gele kaart kreeg, rook de thuisploeg plots bloed. Na een ouderwetse flipperkast kreeg noch Freddy Friday noch Weghorst de bal in het doel, maar de Nigeriaan had alsnog succes. De invaller bekroonde een uitbraak met de winnende goal.