'KNVB maakt haast en praat over assistenten; ook Fenerbahçe krijgt belletje'

26 april om 17:24

De KNVB maakt vaart met de aanstelling van Dick Advocaat als bondscoach. De voetbalbond hoopt binnen enkele dagen zekerheid te hebben over de opvolger van de ontslagen Danny Blind, zo meldt de NOS woensdagmiddag.

De KNVB nam inmiddels contact op met Fenerbahçe over de afwikkeling van het contract van Advocaat. De Hagenaar vertrekt weliswaar deze zomer bij de topclub uit Istanbul, maar het slot van de Turkse competitie en bekerfinale overlappen met de voorbereiding van het Nederlands elftal op de oefeninterlands met Marokko (31) mei) en Ivoorkust (4 juni) en het WK-kwalificatieduel met Luxemburg (9 juni). De bond lijkt dus met een afkoopsom over de brug te moeten komen.

Ook over de aanstelling van assistenten is al gesproken. Na het ontslag van Blind neemt rechterhand Fred Grim tijdelijk de honneurs waar. Of hij aanblijft, is niet duidelijk. Advocaat wordt bij Fenerbahçe geassisteerd door onder anderen Mario Been en Cor Pot. Zij nemen het woensdagavond met de club van Robin van Persie in de halve finale van de beker op tegen Basaksehir. In de competitie staat Fener derde.

De achterstand op koploper Besiktas lijkt met elf punten onoverbrugbaar, maar Fenerbahçe kan nog wel tweede worden om zo kwalificatie voor de voorronde van de Champions League af te dwingen. Het is niet bekend of de Turken willen meewerken aan een vroegtijdig vertrek van Advocaat.