Seksueel misbruik bij PSV en Vitesse: voormalig jeugdspelers treden naar buiten

Seksueel misbruik bij PSV en Vitesse: voormalig jeugdspelers treden naar buiten

06-05-2017 07:18
60

Twee oud-jeugdspelers van PSV en Vitesse zijn seksueel misbruikt. Zij hebben zich gemeld bij de directie van beide clubs. Het misbruik vond plaats in de vorige eeuw.

De ex-PSV'er werd in de jaren zestig misbruikt door een man die betrokken was bij de jeugdopleiding. Hij wil anoniem blijven. Jarenlang werd hij vanaf zijn achtste jarenlang aangerand. In het bijzijn van De Volkskrant, die zaterdag met het nieuws naar buiten komt, sprak het slachtoffer deze week met PSV-directieleden Toon Gerbrands en Peter Fossen. PSV hoorde van eerst over misbruik binnen de club.

Het valt volgens de voormalige jeugdspeler niet uit te sluiten dat andere voetballertjes ook zijn misbruikt. De dader vertrok begin jaren zeventig naar het buitenland en was daarna nooit meer betrokken bij PSV. "Het is naïef om te veronderstellen dat zoiets heden ten dage niet meer speelt. We hebben bij PSV organisatorisch een situatie gecreëerd die dit soort misdaden moet helpen uitsluiten", aldus PSV-directeur Gerbrands in de eerder genoemde krant.

Vitesse
Bij Vitesse werd Renald Majoor als 12-jarige jeugdspeler aangerand. Hij werd zelfs een nacht lang vastgehouden door zijn elftalleider van de C1. Dit gebeurde in 1996. Op verzoek van Vitesse kwam dit nooit naar buiten. Dit om de privacy van Majoor te beschermen. De dader werd wel op non-actief gezet.

Majoor moest op zijn achttiende stoppen bij Vitesse, omdat hij last had van de psychische gevolgen van het misbruik. "We voelen verantwoordelijkheid voor de situatie van Majoor", reageert Vitesse-directeur Joost de Wit. Majoor wordt ambassadeur van Vitesse. In die rol gaat hij voorlichting geven over zaken waar jeugdvoetballers mee te maken kunnen krijgen, waaronder seksueel misbruik.