Dagen van Van Breukelen zijn geteld: spoor van vernieling na één jaar in Zeist

Dagen van Van Breukelen zijn geteld: spoor van vernieling na één jaar in Zeist

20-06-2017 15:35
61

De dag die je wist dat zou komen: Hans van Breukelen vertrekt bij de KNVB. De technisch manager van de Nederlandse voetbalbond en zijn werkgever maakten dinsdag bekend dat  Van Breukelen per 1 augustus 2017 vertrekt uit Zeist. VoetbalPrimeur zet het bewogen jaar van Van Breukelen op een rij middels een tijdlijn.

Juni 2016 - Van Breukelen wordt aangesteld
Het is halverwege juni als de KNVB naar buiten brengt dat Hans van Breukelen met ingang van 1 juli 2016 de nieuwe technisch directeur van de voetbalbond wordt. Hij tekent voor drie jaar en gaat zich naar eigen zeggen bezig houden met het 'verder optimaliseren van een topsportklimaat'. Van Breukelen ziet vooral fysiek en mentaal een probleem in het Nederlandse voetbal. Ook Gerard Nijkamp en Louis van Gaal waren in beeld voor de functie.

Augustus 2016 - Advocaat vertrekt naar Fenerbahçe
Dick Advocaat legt zijn functie als assistent-trainer van het Nederlands elftal neer en vertrekt naar Fenerbahçe. De coach voelt zich bezwaard richting bondscoach Danny Blind, maar de relatie met Van Breukelen lijkt hem minder te deren. "Dat Danny hier problemen mee heeft, snap ik goed. Dat Hans van Breukelen gemengde gevoelens heeft bij mijn vertrek, is zijn probleem."

Augustus 2016 - Gullit níét de Advocaat-opvolger
Ruud Gullit onderhandelt met Van Breukelen om de rol van Advocaat over te nemen en dat ziet er lang goed uit. Maar eind augustus klapt de deal - volgens Van Breukelen niet omdat Gullit te veel geld wil, maar omdat hij twee eisen op tafel legt: hij wil tussentijds kunnen vertrekken én promotie maken als Blind zou vertrekken. Gullit reageert snel: "Wat van Breukelen zegt is pertinent niet waar." Gullit onderhandelen over zijn positie als Blind zou vertrekken, maar dat wil Van Breukelen alleen mondeling toezeggen. De vertrekclausule, normaal voor stafleden van de KNVB, wilde Van Breukelen niet.

Augustus 2016 - Gullit-rel rond vertrek Van Basten
De deal met de KNVB is nog maar net geklapt of Gullit brengt naar buiten dat na Advocaat ook Marco van Basten Oranje gaat verlaten. De oud-international is woest op Van Breukelen omdat hij in de onderhandelingen niet heeft gezegd dat Van Basten zou vertrekken. Volgens de technisch directeur had hij aan Van Basten beloofd om niets te zeggen. Gullit liet daarop weten: 'We zijn toch aan het onderhandelen? Je hoort mij dit te vertellen.' Gullit zei later over de kwestie: "Ik denk niet dat ik Hans kan vertrouwen. Dat kan ik niet, niet na wat er gebeurd is."

December 2016 - Belangenverstrengeling van Van Breukelen
De Telegraaf publiceert een artikel waarin Van Breukelen wordt verdacht van belangenverstrengeling. Hij heeft nauwe banden met het bureau voor coaching en psychologische hulpverlening BTSW en geeft het bureau, eigendom van zijn vriend Rini Stoutjesdijk, opdrachten bij de KNVB. Uiteindelijk wordt besloten de samenwerking voorlopig stop te zetten. Van Breukelen: "Soms denk ik: was ik maar lekker blijven golfen en andere leuke dingen blijven doen. Maar ik heb A gezegd tegen deze baan. Nu zeg ik ook B."

Maart 2017 - Blind ontslagen: waar is Van Breukelen?
Bondscoach Blind wordt ontslagen na de zeperd bij Bulgarije en opvallend genoeg zit Van Breukelen niet aan tafel bij de persconferentie na het ontslag. De technisch directeur zit achter in de zaal terwijl commercieel directeur Jean Paul Decossaux het woord neemt. Formeel is hij niet eindverantwoordelijk, maar, zo schrijft het Algemeen Dagblad: 'De waarheid is dat de communicatie-afdeling van de KNVB hem niet voor de leeuwen wilde gooien, beschadigd als Van Breukelen de laatste maanden is geraakt. Een nieuwe publieke afgang zou zijn positie onhoudbaar hebben gemaakt.'

April 2017 - Ajax valt over Van Breukelen-voorkeur
In zijn hoedanigheid als technisch directeur doet Van Breukelen een opmerkelijke uitspraak: hij gunt Feyenoord de titel. "In mijn rol kan ik dit niet zeggen, maar ik doe het toch." Bij Ajax is men verbolgen, nadat eerder KNVB-topman Gijs de Jong al zei te hopen op een Feyenoord-titel. 'Wel mooi dat weer een KNVB-topman zijn voorkeur uitspreekt...', schreef Ajax-directeur Edwin van der Sar op Twitter. Trainer Peter Bosz liet weten dat het onverstandig was van Van Breukelen. "Maar aan de andere kant interesseert het me niet zoveel wat Hans van Breukelen vindt."

April 2017 - Advocaat opeens weer in beeld
De zoektocht naar een nieuwe bondscoach verloopt niet zonder horten of stoten met veel afmeldingen van trainers. Opmerkelijk genoeg besluit Van Breukelen te gaan onderhandelen met Advocaat, de man die Oranje in 2016 verliet en zich niet interesseerde in wat Van Breukelen daar destijds over vond. En het wordt nog gekker: Ruud Gullit wil de assistent van Advocaat worden en gaat ook met Van Breukelen praten. Dezelfde Gullit die na de rel in 2016 zei: "Ik denk niet dat ik Hans kan vertrouwen. Dat kan ik niet, niet na wat er gebeurd is."

April 2017 - Ten Cate krijgt toezegging
Van Breukelen omcirkelt de naam van Advocaat niet als topkandidaat: hij vliegt naar Abu Dhabi om met favoriet Henk ten Cate te praten over te functie. Van Breukelen zegt zelfs toe dat Ten Cate de nieuwe bondscoach wordt, maar wordt volgens de geruchten vervolgens overruled door zijn tijdelijke baas Decossaux. "Als je zo'n verantwoordelijke baan aanneemt, voor mij de meest eervolle in het Nederlandse voetbal, is het essentieel dat de hele organisatie daar achter staat, anders wordt het geen succes", zegt Ten Cate, die bedankte voor de functie, net als de beoogde assistent-trainer Fred Rutten.

Mei 2017 - Ten Cate laat journalist meeluisteren
Van Breukelen ontkent de toezegging te hebben gedaan en omdat Ten Cate bang is zwartgemaakt te worden door de directeur en de KNVB, laat hij na de mislukte deal journalist Martijn Krabbendam (foto, onder) meeluisteren met een gesprek met de technisch directeur. Van Breukelen liet in dat telefoongesprek weten alles te zullen blijven ontkennen wat Ten Cate over de kwestie zou zeggen. "Dan was het mijn woord geweest tegen dat van de KNVB. Ik ben nu dan wel geen bondscoach geworden, maar mijn integriteit is in ieder geval gered", zegt Ten Cate over de actie die door Van Breukelen als 'onbeschoft' wordt bestempeld.



Mei 2017 - De dag van de persconferentie
Dick Advocaat-Ruud Gullit is het nieuwe bondscoach-duo en Van Breukelen verschijnt ten tonele in Zeist om de - zelf niet aanwezige - trainers te presenteren. Het wordt een krankzinnige persconferentie van 63 minuten waarin Van Breukelen hard wordt aangepakt door journalisten en de directeur zich in allerlei bochten probeert te wringen om het kruisverhoor te overleven. "Ik heb nooit een toezegging gedaan. Dat zegt Henk", laat Van Breukelen weten. "Ik vind het ronduit onbeschoft dat hij niet zegt dat er iemand mee zitten luisteren. Ik ben achteraf heel erg blij dat hij uiteindelijk geen bondscoach is geworden."

Ten Cate ziet zich diezelfde dag genoodzaakt in een verklaring bij De Telegraaf en Voetbal International te reageren op de uitspraken van Van Breukelen. 'Ik ben geen onbeschoft persoon, ik ben met normen en waarden opgevoed. Ik herken mezelf wel in het feit dat ik gedwongen was om me op een bepaald moment onbeschoft te moeten gedragen om mijn eigen integriteit te beschermen. Dat moment brak aan toen ik aankondigde een statement naar buiten te brengen dat ik me terugtrok als bondscoach en Hans van Breukelen aan me mede deelde dat hij alles zou gaan ontkennen.'

Juni 2017 - Ontslag na rampzalig jaar
Werkelijk niemand staat er van te kijken wanneer de KNVB op dinsdagmiddag 20 juni aankondigt dat Van Breukelen aan zijn laatste maanden als td in Zeist bezig is. "Ik vertrek met een goed gevoel, omdat ik weet dat ik er alles aan gedaan heb om onze doelstellingen te realiseren", valt er te lezen in het persbericht. Het contract van de oud-doelman liep nog twee jaar door. 31 juli wordt zijn laatste officiële werkdag.