VP's Tops en Flops van 2016/17: El Ahmadi, Toornstra en veel Scandinaviërs

VP's Tops en Flops van 2016/17: El Ahmadi, Toornstra en veel Scandinaviërs

17-05-2017 10:00
28

De redactie van VoetbalPrimeur stelde dit seizoen 34 keer lijstjes op met de uitblinkers én flops van de Eredivisie-speelronde die zojuist gespeeld was. Welke namen passeerden in de afgelopen tien maanden eigenlijk het vaakst de revue? Een overzichtje. 

De toppers

De keeper met de meeste nominaties voor ons vaste Elftal van de Week is opvallend genoeg Kostas Lamprou. De Willem II-keeper, die zijn laatste wedstrijd voor de Tilburgers heeft gespeeld, vond zijn naam vijf keer terug op ons eervolle lijstjw. In de achterhoede: Davinson Sánchez (Ajax, negen keer), Eric Botteghin (Feyenoord, zes keer) en PSV'er Hector Moreno (vijf keer). Een mooie top-drie-verdeling. Dat geldt ook voor het middenveld, waar kampioen Feyenoord twee keer vertegenwoordigd is en zowel Ajax als PSV één keer.

Karim El Ahmadi en Jens Toornstra, uitblinkers van de kersverse landskampioen, vonden hun naam liefst tien keer terug in ons Elftal van de Week. Davy Klaassen werd zes keer genomineerd, Marco van Ginkel vijf keer. Een prima moyenne voor de Chelsea-huurling van PSV overigens, aangezien hij na zijn komst in de winterstop vijftien wedstrijden speelde in de Eredivisie. 

De voorhoede van ons elftal is geheel Scandinavisch. De diepe spits is - hoe kan het ook anders - Nicolai Jörgensen. De naam van de Deense topscorer van Feyenoord kwam zes keer terug in ons lijstje. Dat geldt ook voor zijn landgenoot van Ajax, Kasper Dolberg. Tenslotte een Zweed: Sam Larsson, dribbelkoning van sc Heerenveen. De Zweedse buitenspeler werd vijf keer genomineerd door VP. 

Opstelling (tussen haakjes aantal nominaties)

Lamprou (5), Sánchez (9), Botteghin (6), Moreno (5), Toornstra (10), El Ahmadi (10), Klaassen (6), Van Ginkel (5), Jörgensen (6), Dolberg (6) en Larsson (5)

De flops

FC Twente-doelman Nick Marsman, net als Lamprou op zoek naar een nieuwe club, had vijf keer de dubieuze eer om te worden genomineerd voor ons wekelijkse floplijstje. De verdediging bestaat uit drie man: PEC Zwolle-captain Bram van Polen, Roda JC-cultheld Ard van Peppen en Joël Veltman, international van Ajax. Zij kwamen alledrie vier keer voor in onze weinig vleiende wekelijkse round-up. Saillant: vorig seizoen was Veltman de speler met de meeste nominaties - tien in totaal- voor ons 'toplijstje'. 

Het middenveld dan, ook met drie namen. Andrés Guardado is er daar één van. De routinier van PSV werd drie keer genomineerd door ons. Naast hem Juninho Bacuna van FC Groningen. Hij kreeg net zo veel rode kaarten als nominaties: drie stuks. Het trio wordt compleet gemaakt door Rochdi Achenteh. Hij is de enige speler van degradant Go Ahead Eagles in ons flopteam van 2016/17. De linkspoot was viermaal de pineut.

Over opvallend gesproken: blijkbaar vielen aanvallers van titelkandidaten Ajax en PSV dit seizoen in negatieve zin op bij onze redactie. De gehele voorhoede van ons flopteam bestaat namelijk uit spelers dan die twee clubs. Amin Younes (vijf nominaties) en Bertrand Traoré (zeven) werden vooral tijdens de eerste maanden van het seizoen regelmatig genomineerd. Toen bakten de Ajacieden er regelmatig niets van.

Koning van de grilligheid is natuurlijk PSV'er Gaston Pereiro. Hij werd zeven keer verkozen door onze redactie. Het is alles of (net iets vaker) niets bij hem. Tenslotte: PSV-captain Luuk de Jong, die een seizoen om snel te vergeten achter de rug heeft. Wij nomineerden de targetman vijf keer. 

Opstelling (tussen haakjes aantal nominaties)

Marsman (5), Van Polen (4), Veltman (4), Van Peppen (4), Bacuna (3), Guardado (3), Achenteh (4), Younes (5), Pereiro (7), Luuk de Jong (5) en Traoré (7)