Update: KNVB reageert op manifest en blijft bij standpunt: 'Het is begrijpelijk'

Update: KNVB reageert op manifest en blijft bij standpunt: 'Het is begrijpelijk'

18-05-2017 15:08
86

De aanvoerders van de twaalf Eredivisie-clubs die niet op kunstgras spelen hebben in een open brief opgeroepen tot een verbod op kunstgras. De spelersvakbond VVCS plaatste donderdagochtend de verklaring die werd ondertekend door twaalf Eredivisie-captains.

SC Heerenveen-aanvoerder Stijn Schaars nam het initiatief en nam contact op met de VVCS om te vragen of er iets tegen de opmars van kunstgras gedaan kon worden. Liefst elf andere aanvoerders, waaronder Davy Klaassen (Ajax), Dirk Kuyt (Feyenoord) en Luuk de Jong (PSV), wilden meewerken aan de verklaring. Alleen de zes captains die bij een Eredivisie-club die op kunstgras speelt onder contract staan wilden niet meewerken.

"Alle technische vaardigheden zoals passen, trappen, aannemen zijn anders op kunstgrasvelden", zegt FC Utrecht-aanvoerder Willem Janssen. "Daarnaast vind ik kunstgras competitievervalsing, omdat clubs er dagelijks op trainen en de uitspelende ploeg eens in de zoveel tijd met kunstgras wordt geconfronteerd."

Voorzitter van de VVCS Danny Hesp snapt wel waarom de zes aanvoerders van de op kunstgras spelende Eredivisie-clubs niet meewerken. "Ik begrijp deze spelers. Voetballen op kunstgras verandert het spel en beïnvloedt de ontwikkeling van het Nederlands voetbal op een negatieve manier", zegt Hesp. "We moeten met zijn allen deze ontwikkeling stoppen en beginnen om de Eredivisie kunstgrasvrij te maken. Met dit statement willen we de discussie aanwakkeren om samen met alle betrokkenen tot de beste oplossing te komen voor het Nederlandse topvoetbal."

De VVCS heeft het plan om voor de op kunstgras spelende clubs een fonds op te zetten omdat het 'zich bewust is van de financiële implicaties die dit verbod met zich mee brengt'.

Update 15.08: Een woordvoerder van de KNVB heeft donderdagmiddag gereageerd op het manifest tegen kunstgras. De voetbalbond begrijpt de discussie, maar benadrukt tegelijk dat clubs zélf beslissen. "Clubs zien ook voordelen in kunstgras. Dat is begrijpelijk als je kijkt naar de financiën en de belastbaarheid van een kunstgrasveld", tekent onder meer het Algemeen Dagblad op. "In het betaalde voetbal werd dit seizoen bij 56 procent van de 686 wedstrijden op kunstgras gespeeld. Toch is het goed dat we de discussie blijven voeren."