Feyenoord op kampioensrapport: drie keer een 9, één onvoldoende

Feyenoord op kampioensrapport: drie keer een 9, één onvoldoende

19-05-2017 16:00
20

De feestweek van Feyenoord begint zijn einde te naderen en dus is het tijd om het kampioensrapport op te maken. VoetbalPrimeur deelt cijfers uit aan de vijftien Feyenoorders die dit seizoen de meeste Eredivisie-duels achter hun naam hebben staan.

Brad Jones 7.5
Niemand had in de zomer van 2016 gedacht dat Brad Jones een jaar lang de eerste doelman zou worden van Feyenoord, laat staan dat hij een van de grote uitblinkers zou zijn. De blessure van Kenneth Vermeer leek in eerste instantie een drama voor Feyenoord, maar Jones werd gehaald bleek een uitstekende vervanger. Constant, weinig slippertjes en heel veel (belangrijke) reddingen.

Rick Karsdorp 7.5
Begon niet heel sterk aan het seizoen maar bestreek toen hij weer eenmaal lekker in zijn vel zat de rechterflank als vanouds. De onvermoeibare aanjager speelde zich via Feyenoord zelfs in het Nederlands elftal en mag na een sterk jaar dromen van een transfer.

Eric Botteghin 8
Hoe ouder, hoe beter. Botteghin lijkt met het jaar constanter te worden met dit seizoen als absoluut hoogtepunt uit zijn carrière. Op geen foutje te betrappen, onverslaanbaar in de duels en organisatorisch een van de leiders van dit Feyenoord. Verdient alle lof die hem toekomt.

Jan-Arie van der Heijden 7.5
De partner van Botteghin en boven zich zelf uitstijgend dit seizoen. Van der Heijden profiteerde vroeg in het seizoen van blessures in de defensie en is niet meer weg te denken uit het verdedigingshart. Niet altijd even zuiver, maar altijd vol inzet en een cultheld onder de Feyenoord-fans.

Terence Kongolo 7
Als Kongolo speelt, haalt hij altijd een ruime voldoende, maar de linksback was dit seizoen iets te vaak afwezig vanwege blessures. Is een van de beste spelers op het veld indien fit.

Miquel Nelom 5.5
Door de vele momenten dat Kongolo afwezig was moest Feyenoord vaak teruggrijpen naar Nelom en dat was lang niet altijd een succes. Zenuwachtig aan de bal, matig in zijn verdedigen. Zijn fouten moesten te vaak gecorrigeerd worden door de andere Feyenoord-verdedigers. Lijkt te licht voor dit niveau.

Karim El Ahmadi 9
De maestro van dit Feyenoord. Niet vaak heeft in de Eredivisie een speler rondgelopen die zo zuiver was in zijn passing en positionering en die zo constant was in zijn spel. El Ahmadi beleeft samen met Feyenoord een absoluut droomjaar.

Tonny Vilhena 7.5
Zijn besluit om bij Feyenoord te blijven heeft goed uitgepakt voor zowel de club als de middenvelder zelf. Bleek de perfecte lopende middenvelder met veel voetballende kwaliteiten om het gat tussen de defensie en de aanval van Feyenoord te dichten. Kan bovendien zijn tanden in een tegenstander zetten en niet meer loslaten. Heeft nog ruimte voor verbetering en dat is alleen maar goed nieuws voor zijn sportieve toekomst.

Jens Toornstra 8
Lang zwierf Toornstra van positie naar positie bij Feyenoord, maar al snel werd voor Giovanni van Bronckhorst duidelijk dat de middenvelder annex aanvaller - op elke plek dan ook - in ieder geval in de basis moest starten. Speelde zelfs clubicoon Dirk Kuyt uit de basis en beleefde zoals zoveel Feyenoorders het beste jaar uit zijn carrière met veertien doelpunten.

Dirk Kuyt 7
Puur voetbaltechnisch was het niet altijd voldoende wat Kuyt dit seizoen liet zien, maar op zoveel andere gebieden was de aanvoerder van waarde. Natuurlijk in de kleedkamer, maar ook op het veld. Op moeilijke momenten was het Kuyt die zijn ploeg in het gareel wist te krijgen en met twaalf doelpunten had hij ook zijn sportieve waarde. Het toetje was natuurlijk de kampioenswedstrijd, waarin hij met een hattrick Feyenoord naar de titel schoot en zijn carrière tegelijkertijd prachtig afsloot.



Steven Berghuis 7
Een wisselvallig seizoen voor Berghuis, die het vooral van momenten en fases moest hebben. In die fases, vooral in de tweede helft van het seizoen, liet de rechtsbuiten wel zien ontzettend goed te kunnen voetballen en zeer doeltreffend te zijn. Perst Berghuis er – misschien bij Feyenoord – volgend jaar een constant seizoen uit, dan wacht hem ongetwijfeld een mooie toekomst.

Bilal Basacikoglu 5.5
Het was opnieuw niet het seizoen van Bilal. Mede door blessureleed, maar vooral door zijn eigen spel. Te incidenteel liet hij iets moois zien, maar vaak was de rechtsbuiten onzichtbaar.

Eljero Elia 7.5
Elia was dit seizoen een van de fysieke zorgenkindjes van Feyenoord, maar speelde de aanvaller, dan was het vrijwel altijd raak. Negen goals en zes assists in iets meer dan twintig wedstrijden zijn goede statistieken voor de aanvaller, die als hij speelde helemaal los was op de linkerflank. Gaat komende zomer wel vertrekken, hoogstwaarchijnlijk naar Turkije. 

Nicolai Jörgensen 9
Zijn debuutseizoen in de Eredivisie en wat voor één. Jörgensen deed wat hij moest doen - 21 doelpunten maken – maar veel meer dan dat. Aangeven, een aanspeelpunt zijn, constant in beweging zijn en daarmee de defensie uit elkaar trekken. Een schot in de roos van technisch directeur Martin van Geel.

Michiel Kramer 5
De enige reserve die een beetje uit de toon viel bij Feyenoord door zijn mokkende gedrag, maar ook omdat hij kwalitatief niet kon leveren. Was wel cruciaal in de wederopstandingen tegen FC Utrecht en NEC, maar was uiteindelijk vooral een negatieve noot op een positief seizoen.

Giovanni van Bronckhorst 9
De trainer die beslissingen durfde te nemen die niet altijd even populair waren (passeren Kuyt), die hard maar rechtvaardig was voor spelers (Kramer), die spelers in vorm beloonde (Toornstra) en van een grote groep met veel niet spelende reserves één hecht team wist te maken. Van Bronckhorst heeft geleerd van fouten uit het verleden en ze omgezet in zijn kwaliteiten. Een ongelooflijke prestatie van een jonge trainer die de goede dingen op de goede momenten deed en daarmee zijn club voor het eerst in achttien jaar kampioen heeft gemaakt.



Welke cijfers geef jij aan de Feyenoorders? Reageer in de comments!

No Poll