Vier keer Ajax 1, vaak snel weg en Bergkamp-vriend: dit moet je weten over Keizer

Vier keer Ajax 1, vaak snel weg en Bergkamp-vriend: dit moet je weten over Keizer

17-06-2017 15:30
69

De clubleiding van Ajax heeft Marcel Keizer, trainer van Jong Ajax, naar voren geschoven als opvolger van de vertrokken Peter Bosz. De 48-jarige oefenmeester heeft een goede indruk achtergelaten tijdens zijn debuutseizoen in Amsterdam. Bij het grote publiek is Keizer niet enorm bekend. VoetbalPrimeur zet een aantal feiten op een rij. 

Dit is een bijgewerkt en eerder gepubliceerd artikel van 7 april.

Keizer maakte in april 1988 zijn profdebuut in het eerste elftal van Ajax. Johan Cruijff was een paar maanden eerder opgestapt; het interim-trio Bob Haarms, Barry Hulshoff en Anton ‘Spitz’ Kohn gunde de middenvelder zijn eerste minuten. Uiteindelijk bleef het voor Keizer bij vier officiële duels in Ajax 1. Hij verkaste in 1989 naar SC Cambuur. Na negen jaar in Leeuwarden en nog een paar seizoenen bij De Graafschap en FC Emmen hing Keizer in 2002 zijn voetbalschoenen aan de wilgen.

Snel weg
De trainersloopbaan van de oud-prof begon bij bij de amateurs van UVS. Via Argon en VVSB belandde Keizer, overigens een volle neef van Ajax-legende Piet Keizer, in 2012 in het betaald voetbal. Telstar bood hem een kans in de Jupiler League. Onder zijn leiding eindigde de cultclub op de veertiende en de vijftiende plaats. In 2012 zwaaide Keizer af. Hij ging bij zijn oude liefde Cambuur aan de slag als technisch manager.

Zijn terugkeer in Leeuwarden duurde niet lang. FC Emmen haalde Keizer naar Drenthe. Ook daar vertrok de coach al snel. Na het vertrek van Henk de Jong zag Cambuur in Keizer de man die lijfsbehoud in de Eredivisie kon veiligstellen. Dat lukte niet. Cambuur degradeerde en wéér was Keizer snel weg. In juni 2016 ondertekende hij een tweejarig contract in Amsterdam.

Lyrisch
Ronald de Boer zei zondagavond dat Keizer er zéér goed opstaat bij de clubleiding van Ajax. "Ik weet dat ze helemaal lyrisch zijn over Keizer. Het is vooral de manier waarop hij het tweede elftal heeft laten voetballen”, aldus de analist en oud-prof. 

"Hij heeft Jong Ajax fantastisch laten voetballen. Ik weet dat ze heel erg gecharmeerd zijn van hem. Als je vertrouwen in hem hebt, moet je het doen. Ik zou het aandurven."

Jong Ajax boekte afgelopen seizoen 23 zeges en scoorde 93 keer, veruit het vaakst van alle teams in de Jupiler League. Abdelhak Nouri werd verkozen tot Speler van het Jaar in de Jupiler League. Frenkie de Jong kreeg de prijs voor Talent van het Jaar. 

Bergkamp-vriend
Keizer is goed bevriend met Dennis Bergkamp, lid van het welbekende technisch hart van Ajax. De twee maakten eind jaren tachtig deel uit van dezelfde talentvolle Ajax-lichting. Uitgerekend Bergkamp was de afgelopen dagen de gebeten hond onder de Ajax-fans, omdat hij een rol zou hebben gespeeld bij het vertrek van Bosz.