Het Oranje-scenario: WK lastig, maar eerste plek is plots weer mogelijk

Het Oranje-scenario: WK lastig, maar eerste plek is plots weer mogelijk

09-06-2017 23:20
29

Deelname aan het WK 2018 in Rusland staat ondanks een 5-0 overwinning op Luxemburg op de tocht voor het Nederlands elftal. Met nog vier wedstrijden te gaan en een derde plek móét vanaf nu alles gewonnen worden.

Dat heeft te maken met het resultaat bij Zweden - Frankrijk. Ola Toivonen schonk zijn land in de blessuretijd een 2-1 overwinning en dat heeft effect op de kansen van Oranje op plaatsing voor het WK. Frankrijk en Zweden staan nu met evenveel punten (13) aan kop in groep A van de WK-kwalificatiecyclus. Oranje volgt op drie punten.

Het ziet ernaar uit dat het Nederlands elftal zich geen misstap meer kan veroorloven. Op 31 augustus staat de cruciale wedstrijd in en en tegen Frankrijk op het programma. Een overwinning in Frankrijk betekent overigens wel meteen dat we op gelijke hoogte komen met Les Bleus (beiden 13 punten). Oranje treft vervolgens Bulgarije en bij winst in eigen huis is de derde plaats in elk geval binnen.

Na een uitduel met Wit-Rusland moet de Nederlandse klus geklaard worden in de allerlaatste wedstrijd tegen Zweden. Het doelsaldo kan bij een gelijkspel doorslaggevend zijn en dat is net niet in het voordeel van Nederland. Zweden staat momenteel op +8, Oranje op +7. In de tussentijd is Frankrijk natuurlijk ook nog in de race. Conclusie: WK-plaatsing is er niet simpeler op geworden voor het Nederlands elftal, maar de eerste plaats - en dus directe kwalificatie - is nu opeens weer mogelijk.