Ajax-trainer baalt: 'Dan is het stom dat je weggaat, ze kiezen voor het geld'

Ajax-trainer baalt: 'Dan is het stom dat je weggaat, ze kiezen voor het geld'

22-06-2017 07:50
81

Richard Witschge baalt stevig van het vertrek van zeer jonge talenten bij Ajax. Volgens de voormalig middenvelder krijgt het financiële plaatje in zulke gevallen de voorkeur boven het sportieve aspect.

"Het is heel jammer dat er vijftien- en zestienjarige talenten weggaan", steekt Witschge, als jeugdtrainer actief bij Ajax, van wal in gesprek met De Telegraaf. "Ik denk dat het ook geen goede keuze van de spelers zelf is. Misschien financieel wel, maar als je ziet wat voor kansen je hier krijgt als je een goed talent bent. Dan heb je hier de kans om eerder in het eerste te spelen."

"Als je dan ziet dat Ajax zo ver komt in de Europa League en zo Champions League gaat spelen, dan is het eigenlijk stom dat je weggaat", vervolgt de oud-international. "Je ziet geen zeventienjarige Nederlander doorbreken in het buitenland. Die kiezen niet voor het voetbal, die kiezen voor het geld. Het is ook wel logisch natuurlijk: misschien maak je zo'n financiële klapper één keer in je leven mee."

Toch heeft Witschge een duidelijke boodschap voor de jeugdspelers. "Als je voor voetbal kiest, kies je voor Ajax." Sportmarketeer Bob van Oosterhout nuanceert die uitspraken. "Wanneer je je realiseert dat er soms een bod komt waarmee een speler netto vijf, zes keer zoveel kan verdienen, dan kun je bijna niet zeggen 'ik blijf bij mijn club'. Over een driejarig contract is dat achttien keer zoveel."