Voorstel nieuwe FIFA-regels wekken begrip: 'Supporters gaan in onrecht geloven'

Voorstel nieuwe FIFA-regels wekken begrip: 'Supporters gaan in onrecht geloven'

22-06-2017 08:46
28

De Fifa heeft een aantal nieuwe regels bedacht die het voetbal eerlijker, sportiever en aantrekkelijker moeten maken. Pierre van Hooijdonk staat achter de keuze om het alleen aanvoerders toe te staan om te protesteren bij de scheidsrechter.

De wereldvoetbalbond wil elftallen bij slecht gedrag zelfs gaan bestraffen met puntenaftrek. "Puntenaftrek vind ik niet zo'n goed idee. Je moet spelers bestraffen", reageert Van Hooijdonk in de Volkskrant. "Maar het is goed als alleen de aanvoerder naar de scheidsrechter mag om verhaal te halen. De rest van de ploeg blijft dan buiten een cirkel van pakweg 5 meter."

"Het is zo'n slecht signaal, al die protesterende voetballers", vervolgt de oud-spits. "Ach, ik ben maar korte perioden aanvoerder geweest, maar ik heb ook staan zeiken bij scheidsrechters. Dat is echt slecht, ook als voorbeeld voor kinderen. Sinds ik in Turkije voetbalde bij Fenerbahçe, is het me echt duidelijk geworden. Daar was het zo extreem."

"Bij elke inworp of vrije trap waren er felle protesten en ontstond een zwerm spelers rond de scheidsrechter. Al die protesten zorgden ook voor een agressieve sfeer op de tribunes. Supporters gaan dan in onrecht geloven", besluit Van Hooijdonk.