Veelbesproken rapport openbaar gemaakt: Nederland en België gaan vrijuit

Veelbesproken rapport openbaar gemaakt: Nederland en België gaan vrijuit

27-06-2017 21:43
7

Het Nederlands-Belgische bid voor het WK 2018 is volledig volgens de regels verlopen. Dat blijkt uit het rapport van de Amerikaanse jurist Michael Garcia, dat dinsdag door de FIFA tóch volledig is gepubliceerd.

Vorig jaar zette de wereldvoetbalbond slechts een samenvatting van het onderzoek van Garcia online. Volgens de jurist deed dat geen recht aan de inhoud ervan. Het Duitse BILD kreeg het rapport in handen en kondigde deze week aan met onthullingen te komen. De FIFA kreeg het daarop zo benauwd dat het rapport alsnog volledig gepubliceerd is.

'Het organisatiecomité van Nederland en België heeft volledige medewerking getoond om de feiten en omstandigheden in deze zaak op een rijtje te zetten', schrijft Garcia. 'Er werden zonder problemen getuigenissen afgenomen en documenten opgesteld. Ook bij de follow-up van het dossier werden geen problemen geconstateerd.'

Wat Garcia opvallend vindt is dat twee landen in de eerste stemronde op het Nederlands-Belgische bid stemden, maar in de tweede stemronde voor een andere kandidaat gingen. 'Terwijl het Nederlands-Belgische bid in die paar minuten toch niet veranderd is', is Garcia cynisch.