Franck Kessié, één van de tien nieuwelingen bij Milan

Zó gaat het nieuwe AC Milan eruitzien na transfergolf van 190 miljoen euro

Zó gaat het nieuwe AC Milan eruitzien na transfergolf van 190 miljoen euro

19-07-2017 15:00
21

Bijna drie weken geleden, op woensdag 28 juni, schreven we een artikel over het nieuwe AC Milan. In de tussentijd is er een hoop gebeurd. Milan blééf zich versterken en is inmiddels - op papier - getransformeerd in een prachtige vechtmachine, die Juventus van de zevende landstitel op rij kan afhouden.

Het rijtje nieuwelingen is indrukwekkend: Mateo Musacchio gaf het startschot voor een spectaculaire transferzomer, die nog anderhalve maand duurt. Na de Argentijnse verdediger kwamen achtereenvolgens Franck Kessié, Ricardo Rodriguez, André Silva, Fabio Borini, Hakan Calhanoglu, Andrea Conti, Antonio Donnarumma, Leonardo Bonucci en Lucas Biglia naar Milan. Daar komt bij dat Gianluigi Donnarumma zijn contract heeft verlengd en dus zéker nog een seizoen onder de lat staat in San Siro. De totale transferuitgaven: 190 miljoen euro.

De vloedgolf aan toptransfers is goed nieuws voor Vincenzo Montella, maar de AC Milan-trainer wordt ook opgezadeld met een luxeprobleem: hoe gaat hij in hemelsnaam iedereen een plek geven? VoetbalPrimeur is niet te beroerd om L'Aeroplanino een handje te helpen en kiest voor een 5-3-2-systeem (volgens Louis van Gaal 3-5-2). Drie weken geleden hadden we nog een 4-2-3-1-formatie in gedachte, maar het aankoopbeleid van de Milanese clubleiding lijkt een andere kant op te wijzen.

Het doel
Natuurlijk Donnarumma. De moeizame contractonderhandelingen tussen hem, zaakwaarnemer Mino Raiola en Milan leken een slechte zomer in te leiden voor de Rossoneri, maar de vlag hangt er inmiddels helemaal anders bij. Donnarumma heeft zijn contract verlengd en is verzekerd van een plek onder de lat. Hij houdt Gabriel en broer Antonio Donnarumma op de bank/tribune.

De verdediging
Een driemansdefensie dus. Bonucci wordt de kartrekker in de defensie van Montella, die van plan zou zijn om de dertigjarige topverdediger meteen aanvoerder te maken. Bonucci wordt geflankeerd door Musacchio en Alessio Romagnoli. Door hun leeftijd - respectievelijk 26 en 22 jaar - kan Milan nog jaren met het duo vooruit.

In de 5-3-2-formatie is er plek voor twee spelers die de hele vleugel moeten bestrijken. Dat is wel besteed aan Rodriguez en Conti. Rodriguez kwam over van VfL Wolfsburg, waar hij tot de beste spelers behoorde. Conti was de uitblinker van Atalanta Bergamo, dat afgelopen seizoen boven Milan eindigde in de Serie A.

Het middenveld
Het verdedigende blok op het middenveld wordt gevormd door jonkie Kessié (20) en routinier Biglia (31). De twee 'voetballende brekers' hebben zich deze laatste jaren bewezen in de Serie A en zullen weinig aanpassingsproblemen hebben. Voor het Ivoriaanse/Argentijnse motorblok moeten twee spelers voor de creativiteit zorgen.

Die eer valt in elk geval te beurt aan Calhanoglu. Na een schorsing van een half jaar is hij gebrand op revanche en wat is een betere plek dan Milan, waar de supporters al een paar jaar smachten naar nieuwe successen? De Turkse vrijetrappenspecialist krijgt waarschijnlijk Suso naast zich. De Spanjaard was afgelopen seizoen één van de weinige lichtpuntjes in San Siro.

De aanval
De op één na duurste aankoop van Milan deze zomer staat in de spits: Silva. De Portugees heeft een indrukwekkend jaar achter de rug bij FC Porto. Helemaal zeker van zijn plek is hij hoe dan ook niet. Carlos Bacca loopt ook nog rond bij Milan, dat bovendien concrete belangstelling heeft voor Alvaro Morata. Zijn prijskaartje: 80 miljoen euro. Chelsea lijkt echter met hem aan de haal te gaan.

De conclusie
Ook nu Morata niet lijkt te komen heeft Milan het een kleine maand voor de seizoenstart uitstekend voor elkaar. De Italiaanse grootmacht kent door alle aankopen weinig tot geen zwakke plekken, al blijft afwachten hoe de elf spelers een synergetisch geheel gaan vormen. Duidelijk is wel dat de Serie A een stuk aantrekkelijker is geworden. De aanval op het ongenaakbare Juventus is geopend.