Cocu kiezelhard: Ik kan er een mooi verhaal van maken, maar zo werkt het niet

Cocu kiezelhard: "Ik kan er een mooi verhaal van maken, maar zo werkt het niet"

18-07-2017 21:55
60

PSV-doelman Luuk Koopmans maakte in de verloren oefenwedstrijd tegen het Zwitserse Grasshoppers geen goede indruk. Dat constateerde ook trainer Phillip Cocu na afloop. VoetbalPrimeur sprak met Cocu en Koopmans. 

Emile van de Sande
ZÜRICH

Mede door twee doelpunten van ex-Ajacied Lucas Andersen ging PSV met een 3-1 eindstand de bietenburg op in Zürich. Koopmans kreeg de kans om zich te laten zien en mocht de negentig minuten volmaken. Cocu was bijzonder kritisch op de tweede sluitpost van PSV. "Vandaag heb ik niet gezien dat hij zich aandient als tweede keeper", begint Cocu.

"Ik kan er wel een mooi verhaal van gaan maken, maar zo werkt het niet. Je hebt ambitie, dat moet je uitstralen. Ik kijk niet naar een foutje, maar wel naar het totaalbeeld. Dat was gewoon niet voldoende, dat heb ik net ook gezegd. We kunnen het niet bedekken met de mantel der liefde, dat is geen topsport."

Koopmans vertelde na afloop dat de omstandigheden niet ideaal waren. "Ik moet wel zeggen: we hadden achterin heel veel last van de zon. We konden weinig zien. Maar we hadden na de 2-1 ook gewoon weinig kracht om nog terug te komen", aldus de 23-jarige doelman, die blij is dat hij de kans kreeg.

"Ja, dat is lekker. We hebben een zwaar trainingskamp gehad, dan is het lekker om dat af te sluiten met een hele wedstrijd. Het was wel nog even inkomen, het is immers een aantal maanden geleden dat ik een hele wedstrijd heb gespeeld. Qua tempo was het even bijbenen."

Ondanks dat de zon niet meewerkte, kijkt Koopmans ook in de spiegel. "Ik heb goede momenten afgewisseld met mindere momenten. In de tweede helft had ik het een aantal keer moeilijk. Dan zag ik niets en kwam er uit het zonlicht opeens een speler op me af. Maar die momenten moet ik voor zijn, door die bal iets eerder weg te trappen."

Veel potentie
Cocu geeft na afloop aan dat PSV in ieder geval geen vierde doelman gaat halen. "Ik heb gezegd dat Yanick de kans krijgt deze voorbereiding. Niet alleen deze twee weken, dat is te kort, maar ook de weken tijdens de Europa League-voorrondes. Dat blijft zo. Het is niet zo dat er een streep door de naam van Luuk Koopmans gaat na een mindere wedstrijd, dan geef je zo'n speler geen vertrouwen. We zien veel potentie in hem, maar je moet ook kritisch zijn", weet Cocu.

Als er niets geks gebeurt, blijft Koopmans gewoon de tweede doelman in Eindhoven. Wat dat in de praktijk betekent voor komend seizoen, kan Koopmans nog niet zeggen. "Ik wil graag bij Jong PSV blijven keepen. Maar het is lastig om vrijdag die wedstrijden te spelen als je op zaterdag of zondag op de bank moet zitten bij PSV 1. Ik hoop dat ik dan op de maandagen m'n wedstrijden kan spelen. Maar of dat ook gaat gebeuren, weet ik nog niet. Daar hebben we het nog niet over gehad."

Lees ook: Oud-Ajacied Andersen bezorgt tweede keus van PSV nederlaag in Zwitserland