Onherkenbaar Ajax kansloos onderuit tegen oppermachtig Olympique Lyon

18-07-2017 22:53
155

Ajax heeft de laatste test voor het belangrijke duel met OGC Nice verloren. In Frankrijk ging de ploeg van Marcel Keizer met 2-0 ten onder tegen Olympique Lyon. Op de nederlaag viel niets af te dingen.

De Amsterdammers kwamen geen moment in de wedstrijd en mochten niet klagen dat Lyon geen ruimere zege boekte. De Ajacieden waren na de emotionele periode - en dat is volkomen logisch - alles behalve scherp. Na twaalf minuten werkte Nick Viergever de bal in eigen doel na een voorzet vanaf links. De linksback werd onder druk gezet en in een poging de bal weg te werken, verschalkte hij Benjamin van Leer, die voor het eerst onder de lat stond.

In de openingsfase had Amin Younes nog wel een mogelijkheid gehad, maar hij bereikte de onzichtbare Kasper Dolberg niet. Bij Ajax was het sowieso zoeken naar lichtpuntjes. De verdediging oogde zeer kwetsbaar, het middenveld niet dominant en de acties van Younes en Justin Kluivert mislukten bijna allemaal.

Dat het bij rust slechts 1-0 stond, was aan de lat en Van Leer te danken. De doelman redde katachtig op een vrije trap van Memphis Depay en Nabil Fekir raakte, na een van richting veranderd schot, de lat. Fekir miste vlak voor rust van dichtbij bovendien een opgelegde kans.

In de tweede helft luwde de Lyon-storm, maar kreeg Ajax amper uitgespeelde kansen. Of het moet de mogelijkheid van Donny van de Beek zijn na halfslachtig ingrijpen van Kenny Tete, die bij Lyon in de basis stond. Bertrand Traoré ontbrak wegens ziekte. In de slotfase maakte Amin Gouiri de tweede Lyon-goal. Hij stond, na een uitbraak over rechts, volledig vrij in het centrum en tikte binnen.

De wedstrijd in Frankrijk was de laatste serieuze test voor de wedstrijd in de derde voorronde van de Champions League in en tegen Nice, volgende week woensdag.