Feyenoord grootste uitgever, opvallend zuinig Ajax, PSV als enige (nog) verlies

Feyenoord grootste uitgever, opvallend zuinig Ajax, PSV als enige (nog) verlies

19-07-2017 13:01
153

De drie topclubs in Nederland zijn deze weken bijzonder druk op de transfermarkt. VoetbalPrimeur kijkt naar de huidige miljoenenbalans: welke club heeft tot nu toe voor het eerste elftal voor het meeste geld gekocht en verkocht en waar wordt de meeste winst gemaakt?

Feyenoord
Van de clubs uit de top-drie heeft Feyenoord tot nu toe het meeste geld uitgegeven. Vrijwel alle uitgaven deden de Rotterdammers binnen de Eredivisie: bijna vijftien miljoen euro werd er overgemaakt naar Nederlandse clubs.

Uitgaven: 16,3 miljoen euro
De grootste aankoop tot nu toe is Ridgeciano Haps, waar Feyenoord zes miljoen euro aan AZ voor betaalde. Jeremiah St. Juste (Heerenveen) kostte 4,8 miljoen euro en Sofyan Amrabat (FC Utrecht) vier miljoen euro. Aan Jean-Paul Boëtius werd anderhalf miljoen euro betaald aan FC Basel en Kevin Diks werd gehuurd van Fiorentina.

Inkomsten: 30,6 miljoen euro
Feyenoord kan die investeringen in al die jonge spelers doen omdat het goed geboerd heeft op de transfermarkt tot nu toe. De beste uitgaande deal was die van Terence Kongolo naar AS Monaco (15 miljoen euro) en ook aan AS Roma-verdediger Rick Karsdorp (14 miljoen euro exclusief bonussen) werd goed geld verdiend. Eljero Elia vertrok voor 1,1 miljoen euro naar Basaksehir en Warner Hahn tekende voor 500.000 euro bij sc Heerenveen. Ondertussen werden Marko Vejinovic (AZ) en Simon Gustafson (Roda JC) verhuurd.

Ajax
Ajax is nog opvallend stil op de transfermarkt. De Amsterdammers zijn vooral bezig met het verkopen van spelers en niet zozeer met het binnenhalen van nieuwe versterkingen, al werden er wel al wat spelers gekocht voor de jeugdopleiding. Er wordt nog wel wat vuurwerk van Ajax verwacht, want met name op de backposities kan er nog iets bij.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Uitgaven: 700.000 euro
Ajax betaalde deze transferzomer tot nu toe voor slechts één speler een transfersom: Benjamin van Leer. De doelman kwam voor 700.000 euro over van Roda JC. Ook Klaas-Jan Huntelaar is de gelederen komen versterken bij Ajax, maar hij werd transfervrij vastgelegd.

Inkomsten: 31,5 miljoen euro
Aan de inkomstenkant is het een stuk drukker in Amsterdam. De grootste deal was die van Davy Klaassen, die voor 27,5 miljoen euro naar Everton verkaste. Daarmee werd ook meteen het overgrote deal van de transferinkomsten verdiend. Het vertrek van Kenny Tete leverde Ajax nog eens vier miljoen euro op. De transfersom voor Pelle Clement naar Reading is niet bekend.

In dit overzicht is de transfer van Jaïro Riedewald nog niet opgenomen. Crystal Palace heeft de komst van de verdediger nog altijd niet bevestigd, maar een deal wordt snel verwacht. In dat geval kan Ajax nog eens acht miljoen euro bijschrijven. Bovendien staat Mitchell Dijks op de nominatie om te vertrekken.

PSV
De transferzomer van PSV staat vooral in het teken van veel vertrekkende spelers, waarbij het vooral opvallend is dat de club daar weinig miljoenen aan verdiende. Voor vijf uitgaande transfers schraapte de club nauwelijks negen miljoen bijeen.

Uitgaven: 13 miljoen euro
De grootste inkomende transfer is natuurlijk die van Hirving Lozano. De twintig miljoen euro waar lang over werd gerept door Pachuca is een kleine acht miljoen euro geworden, een uitstekende deal voor PSV. De tweede belangrijke transfer was die van Derrick Luckassen, die voor omstreeks vijf miljoen euro overkwam van AZ.

Inkomsten: 9 miljoen euro
Zoals gezegd zijn er vijf spelers verkocht door PSV. De belangrijke centrale verdediger Héctor Moreno bracht het meeste geld in het laatje: AS Roma maakte zo'n zes miljoen euro over. Andrés Guardado vertrok voor 2,5 miljoen euro naar Real Betis, Remko Pasveer voor omstreeks een half miljoen euro naar Vitesse en Menno Koch en Rai Vloet (beiden nu NAC) leverden gezamenlijk nog 200.000 euro op. Hidde Jurjus werd aan Roda JC verhuurd.

Ook bij PSV wordt het potje met inkomsten snel nog voller. Jetro Willems kan ieder moment zijn transfer naar Eintracht Frankfurt afronden. In dat geval krijgt PSV zo'n zes tot zeven miljoen euro uit Duitsland overgemaakt.

Cijfers: Transfermarkt.de