De Boer kritisch op miljoenenuitgaven Ajax: 'Absolute grens lag bij zes miljoen'

De Boer kritisch op miljoenenuitgaven Ajax: 'Absolute grens lag bij zes miljoen'

26-07-2017 10:27
59

Ronald de Boer merkt dat Ajax steeds meer met miljoenen strooit op de transfermarkt. De tijden dat de Amsterdammers zich volledig richten op de eigen jeugd en geen hoge bedragen uitgeven aan aankopen zijn volgens de analist wel voorbij.

'In de tijd dat mijn broer Frank trainer was in Amsterdam, lag bij aankopen de absolute grens bij zes miljoen euro', schrijft De Boer in zijn column in Voetbal International. 'En dat alleen in een geval van hoge uitzondering. Voor een dergelijk bedrag is het vrijwel onmogelijk een speler te kopen die beter is dan wat er in de opleiding rondloopt. Voor de talenten op De Toekomst was dat beleid goed nieuws: het vergrootte hun kansen op speeltijd in de hoofdmacht en die kregen ze ook van Frank.

'Tegenwoordig wordt het dubbele neergelegd voor David Neres, een aanvaller die net een paar wedstrijden in de Braziliaanse competitie heeft gespeeld', vervolgt De Boer. 'En vijf miljoen voor Mateo Cassierra. Ik ben nog steeds niet overtuigd van hun meerwaarde, terwijl toptalent Václav Cerny op de vleugels nu buiten de boot valt. Ook voor Richarlison schijnt Ajax twaalf miljoen over te hebben. Volgens mij heeft de ontwikkeling van Davinson Sánchez en Kasper Dolberg daarmee te maken. Dat zijn jongens die op jonge leeftijd naar Amsterdam zijn gehaald en inmiddels minimaal vijftig miljoen euro waard zijn.'

'Gelukkig zien we tussen alle aankopen door ook nog enkele jongens die de hele opleiding bij Ajax hebben doorlopen. Donny van de Beek, Justin Kluivert, Matthijs de Ligt zijn daar de meest recente voorbeelden van. En Abdelhak Nouri natuurlijk, van wie we helaas nooit zullen weten hoe ver zijn geweldige talent hem gebracht zou hebben', aldus De Boer.