Jones blinkt uit tijdens penaltyreeks en bezorgt Feyenoord Johan Cruijff Schaal

05-08-2017 20:02
202

Feyenoord heeft zaterdagavond de Johan Cruijff Schaal gewonnen. Na negentig minuten reguliere speeltijd stond het 1-1 tegen Vitesse. De formatie van trainer Giovanni van Bronckhorst was vervolgens de beste tijdens de strafschoppenreeks. Brad Jones keerde twee penalty's

Landskampioen Feyenoord begon uitstekend in De Kuip. Vitesse werd opgejaagd en na een prima aanval over links werd het in achtste minuut 1-0. Jean-Paul Boëtius schudde Vitesse-back Fankaty Dabo van zich af en legde de bal bij de tweede paal keurig klaar voor Jens Toornstra. Hij twijfelde geen moment en schoot snoeihard raak in de verre hoek.

Boëtius zelf kreeg een goede kans op de 2-0 en op slag van rust was bekerwinnaar Vitesse dichtbij de gelijkmaker. Een schot van Bryan Linssen belandde echter op de lat. Een klein kwartier na de pauze ontstond er volop commotie in De Kuip. Tim Matavz werd in het strafschopgebied onderuit gehaald door Karim El Ahmadi, maar scheidsrechter Danny Makkelie liet aanvankelijk doorspelen, tot woede van de Arnhemmers.

Aan de andere kant van het veld leek Nicolai Jörgensen direct voor de 2-0 te tekenen. Het doelpunt van de Deen werd echter afgekeurd wegens buitenspel. Makkelie besloot daarop de videoscheids te raadplegen en - tot verbazing van velen - alsnog een penalty toe te kennen aan Vitesse. Alexander Büttner mocht aanleggen en tekende voor 1-1.

Na negentig minuten stond het nog altijd gelijk. In de nieuwe opzet van de JC Schaal is er geen ruimte voor verlengingen en dus werd er direct overgeschakeld naar strafschoppen. Matavz en Milot Rashica misten de eerste twee strafschoppen van Vitesse. Jones keerde beide inzetten. Feyenoord benutte vier penalty's. De rake inzet van Jörgensen zorgde voor de beslissing.