Glazen Bol: 'Grandioze as maakt Ajax kampioen, smullen in Alkmaar en Heerenveen'

Glazen Bol: 'Grandioze as maakt Ajax kampioen, smullen in Alkmaar en Heerenveen'

10-08-2017 12:30
122

Het is bijna weer zover: de Eredivisie. In de aanloop naar de aftrap blikt de VoetbalPrimeur-redactie vooruit. Wie gaat verrassen? Wie wordt kampioen? Welke ploeg degradeert rechtstreeks? Vandaag: redacteur Paul Audenaerd. 

De kampioen: Ajax
Feyenoord gaat (te) veel punten verspelen vanwege de Europese verplichtingen en bij PSV is de chemie tussen Phillip Cocu en de spelersgroep volledig uitgewerkt, maar dat zijn niet de belangrijkste redenen waarom Ajax de nieuwe kampioen van Nederland wordt. Ik geloof in Marcel Keizer als opvolger van Peter Bosz en de Amsterdamse as heeft zó veel kwaliteit. Hakim Ziyech is de grote ster van de Eredivisie en André Onana, Davinson Sánchez en Kasper Dolberg worden alleen maar beter. Aangevuld met fantastische talenten als Matthijs de Ligt, Donny van de Beek en Frenkie de Jong staat er een hele goede ploeg. 

Directe degradant: Roda JC
Het is al een paar jaar huilen met de pet in Kerkrade. Telkens werd er weer een blik matige buitenlanders opengetrokken en het voetbal leek nergens. Hoewel brokkenpiloten Ton Caanen en Yannis Anastasiou weliswaar vertrokken zijn, zie ik het somber in voor Roda. Het móet een keer misgaan en komend seizoen verdwijnen de Limburgers naar de Jupiler League, denk ik. Voor VVV-Venlo en Sparta wordt het ook billenknijpen met de huidige selecties. 

Grootste verrassing:  AZ
Gezien de begroting en het spelersmateriaal mag het natuurlijk geen verrassing heten dat AZ komend seizoen tussen de vierde en zevende plaats zal eindigen. Waar ik me vooral op verheug, zijn de vele talenten van de Alkmaarders. We gaan echt genieten van Thomas Ouwejan, Owen Wijndal, Jeremy Helmer en - vooral - Calvin Stengs. Tja, Wout Weghorst krijg je er dan gratis bij. Tijdens de voorbereiding oogde AZ heel fris en fruitig. SC Heerenveen wordt ook leuk om naar te kijken dankzij Reza, Dennis Johnsen en Martin Odegaard, die nu écht los komt. Verder heb ik hoge verwachtingen van Excelsior, dat heel leuk heeft ingekocht. 

Grootste tegenvaller: PEC Zwolle
Een plek in de grauwe middenmoot is natuurlijk helemaal geen ramp voor PEC Zwolle. Iets zegt mij alleen dat het in Overijssel niet gaat werken met John van 't Schip als opvolger van Ron Jans. FC Twente heb ik in het linkerrijtje gezet, omdat ik verwacht dat er op het laatste moment nog wel wat aardige spelers worden gehuurd. Met de huidige selectie wordt het behelpen. De fans hoeven sowieso niet te dromen van de subtop. 

Wat is jouw Eredivisie-voorspelling? Reageer in de comments!

Dennis Johnsen