Orejuela naar Ajax: 'beste back' is offensief pareltje en wars van bedreigingen

Orejuela naar Ajax: 'beste back' is offensief pareltje en wars van bedreigingen

09-08-2017 12:00
104

Ajax haalt met Luis Manuel Orejuela een hoog aangeschreven multifunctionele back in huis. VoetbalPrimeur zoekt meer uit over de 21-jarige Colombiaan die in Amsterdam gaat tekenen.

'Beste rechtsback in Colombiaanse competitie'
Hoe Orejuela het beste te omschrijven? De typering 'moderne back' is hier op zijn plaats. Orejuela lijkt de perfecte verdediger voor Ajax om in de Eredivisie te laten wennen: offensief, zéér offensief, oog voor het doel, een goede voorzet en een sterk rechter- én linkerbeen. Multi-inzetbaar dus. Orejuela is de vleugelflitser die maar blijft doordenderen, onvermoeibaar. Carl Worswick, Colombia-kenner voor onder meer ESPN, noemt hem 'waarschijnlijk de beste rechtsback in de Colombiaanse competitie vorig seizoen'.

Orejuela debuteerde in 2014 al in de hoogste divisie van Colombia, op achttienjarige leeftijd. Pas acht maanden later kreeg hij zijn tweede kans en vervolgens moest de back weer zes maanden wachten op een nieuwe optreden in de hoofdmacht van Cali, ook de oude club van Mateo Cassierra. In 2016 volgde zijn definitieve doorbraak en sindsdien speelde hij 49 wedstrijden in de Colombiaanse competitie.

Transferperikelen
Cali zal net zo blij zijn met de transfer van Orejuela als Ajax. Niet alleen vanwege de transfersom van 3,65 miljoen euro, maar ook omdat de rechtsback er met zijn hoofd niet meer bij was. Reden: zijn transferwens. Orejuela had voor de concrete interesse van Ajax al een afspraak met Cali gemaakt dat hij in de zomer naar het buitenland zou vertrekken. In Colombia werd de laatste weken al de conclusie getrokken dat Orejuela fysiek nog wel aanwezig was bij Deportivo, maar mentaal niet meer.

Op 13 juli werd de eerste stap naar een transfer naar Nederland al gezet. Op die dag arriveerde zaakwaarnemer Soren Lerby in Cali om samen met zijn collega Luis Felipe Posso de voorwaarden te bespreken. Op dat moment ging er in Colombia al een belletje rinkelen: Lerby werd volgens media aldaar ook als tussenpersoon ingezet bij de transfers van Davinson Sánchez en Mateo Cassierra.

Posso zei die dag: "Ik weet niet wie Orejuela vertegenwoordigen, maar ik wil bemiddelen. Er zijn teams in Europa die deze speler willen hebben en we zijn hier om een plan van aanpak te maken. Cali heeft gezegd dat het de speler niet wil verkopen, maar dit is een grote deal. De speler zit met zijn hoofd al ergens anders." PSV was lang ook in de markt, maar kon niet handelen omdat Santiago Arias nog altijd in Eindhoven is.

Wars van bedreigingen en kritiek
De fans van Deportivo Cali zijn op z'n zachtst gezegd niet de supporters die hun spelers door dik en dun steunen. Speelt een Cali-speler niet goed, dan wordt die uitgefloten, uitgejoeld en op internet beledigd en bedreigd. Ditzelfde overkwam Orejuela niet lang geleden, zo blijkt uit een verhaal van Gol Caracol.

'De fans beledigden hem in in vele opzichten, riepen op internet zelfs op zijn benen eraf te snijden of iets anders te doen met zijn leven, omdat die jongen 'niet gemaakt is voor het voetbal'. Luis Manuel liet zich niet uit het veld slaan. Hij deed wat hij het beste kan: de bal aan zijn voeten, naar voren rennen en zijn gedachten niet laten domineren door kritiek. Niet luisterend naar zijn lichaam of het zweet wat in zijn shirt was gedropen.'

Ajax steunt... bouw parkeerplaats?
Voor wie zich afvraagt wat Cali toch met al die Ajax-miljoenen gaat doen: het stadion opknappen en een parkeerplaatsje bouwen. Cali heeft de laatste jaren goed geboerd op de transfermarkt en kan zich dergelijke investeringen nu veroorloven. Dit seizoen trokken al twee andere spelers naar Europa: Juan Quintero (Sporting Gijon) en Germán Mera (Club Brugge). Vorig seizoen werd er al liefst 12,5 miljoen euro binnengeharkt met Cassierra (5,5 miljoen) en de naar China vertrokken Harold Preciado (7 miljoen). Nu trakteert Cali zich na het zoveelste transfersucces op een likje verf en wat asfalt.