De laatste stap naar de top: cruciaal seizoen voor onderschatte Eriksen

De laatste stap naar de top: cruciaal seizoen voor onderschatte Eriksen

09-08-2017 15:00
64

Afgelopen seizoen bewees Christian Eriksen dat hij – in ieder geval statistisch gezien – tot de beste spelmakers van Europa behoort. Best opvallend dus dat het op transfervlak opvallend rustig blijft rond de Deen van Tottenham Hotspur. Wordt het niet eens tijd dat de 25-jarige spelmaker naar de absolute top verkast? Hij is er bijna klaar voor. 

Eden Hazard (Chelsea) wordt eindeloos gelinkt aan Real Madrid, Mesut Özil (Arsenal) staat naar verluidt op het verlanglijstje van Bayern München en Paris Saint-Germain en Liverpool-vedette Philippe Coutinho vertrekt deze maand zeer waarschijnlijk voor zo'n honderd miljoen euro naar FC Barcelona. Logisch natuurlijk dat de smaakmakers van de Premier League in verband worden gebracht met transfers naar Europese grootmachten – maar hoe zit het eigenlijk met Christian Eriksen? Rond de Deense stilist van Spurs blijft het deze zomer nagenoeg stil. Haast geruisloos begint Eriksen komende zondag aan zijn vijfde seizoen in dienst van de vice-kampioen. 

Dat is verrassend, gezien het fenomenale jaar dat de voormalig Ajacied achter de rug heeft in Noord-Londen. Eriksen, topscorer Harry Kane en wonderkind Dele Alli stonden aan de basis van één van de beste seizoenen uit de historie van Tottenham. De statistieken van de spelmaker spreken voor zich: 48 officiële duels, 12 doelpunten en liefst 23 assists. Met krachtpatsers Mousa Dembélé, Victor Wanyama en/of Eric Dier in zijn rug kan Eriksen zich onder manager Mauricio Pochettino helemaal uitleven.  

In het verleden werd de inmiddels 25-jarige Eriksen een aantal keer gelinkt aan Barcelona. Nu de Catalaanse grootmacht nota bene op zoek is naar een creatieveling, valt zijn naam niet. Zou er voor ploegen als Barça, Real Madrid en tal van andere topclubs een reden zijn om de international van Denemarken links te laten liggen? 

Mogelijk spreekt het niet in het voordeel van Eriksen dat hij tijdens internationale wedstrijden zijn stempel te weinig heeft kunnen drukken. Spurs deed het in 2016/17 uitstekend in de Premier League, maar de Champions League-campagne werd een debacle. Ook het vervolg in de Europa League eindigde in een afgang. In acht Europese duels namens de Londenaren leverde Eriksen twee assists af. Hij maakte één doelpunt. 

Te vaak liet Eriksen het ook afweten tijdens lastige uitduels die Tottenham speelde in competitieverband. Hij scoorde in november 2016 weliswaar op bezoek bij Chelsea (2-1 verlies), maar uit bij Manchester United (1-0 verlies), Liverpool (2-0 verlies) en rivaal West Ham United (1-0 verlies) kon Eriksen geen indruk maken.

Op een populair forum onder Spurs-supporters is dat ook de voornaamste kritiek op het spel van de international. Tijdens de absolute topaffiches zal Eriksen het team vaker bij de hand moeten nemen, luidt het oordeel. Grote kans dat de fans stiekem blij zijn dat er nog een en ander aan te merken valt op het creatieve brein van Tottenham. Zodra Eriksen daadwerkelijk de volgende stap maakt, wordt hij waarschijnlijk onhoudbaar. 

Bepalend en dominant tijdens topwedstrijden of niet, Eriksen doet cijfermatig absoluut niet onder voor toppers als Hazard, Coutinho en Manchester City-ster Kevin De Bruyne. In het seizoen 2016/17 creëerde hij in vergelijking met de spelmakers van de clubs uit de Engelse top-vijf veruit de meeste kansen. Eriksen verstuurde bovendien het hoogste aantal key passes. Sinds zijn transfer van Ajax naar Spurs in 2013 is de spelmaker uitgegroeid tot één van de beste spelers van de Premier League en Europa. 

Komende zondag begint Eriksen aan zijn vijfde seizoen in de Premier League. Er staat de Deen en zijn werkgever een interessante uitdaging te wachten. Spurs raakte international Kyle Walker kwijt aan Manchester City, heeft opvallend genoeg nog geen aankopen gedaan en speelt een jaar lang uitduels, omdat het nieuwe stadion in aanbouw is. Wembley is in 2017/18 de thuisbasis van Tottenham.

Vorig seizoen kwam de jonge ploeg van Pochettino nét tekort voor de titel. Het (door)ontwikkelen van talent in plaats van miljoenen spenderen aan nieuwelingen lijkt nu het devies. Of Spurs op die manier kan opboksen tegen Man City, Chelsea, Liverpool en Manchester United, valt te bezien. Aan Eriksen de taak om wekelijks beslissend te worden. Grote kans dat Barça, PSG en Bayern zich over een jaar dan alsnog in Londen zullen melden.