Guidetti, Rekik, Ünal en Garcia

Talentenhandel als businessmodel: ook Nederland profiteert van koopziek Man City

Talentenhandel als businessmodel: ook Nederland profiteert van koopziek Man City

14-08-2017 13:00
26

De Eredivisie wordt al jarenlang overspoeld door huurlingen van Manchester City. Dit jaar heeft de steenrijke Premier League-grootmacht acht spelers gestald op de Nederlandse velden - en daar blijft het vermoedelijk niet bij. Voor clubs als NAC Breda en FC Twente is het een goedkope manier om de selectie op peil te houden. In Manchester denkt men vooral aan winst maken. Talenten verhuren en doorverkopen is een businessmodel geworden.

Waar Chelsea al jarenlang haast exclusief zaken doet met Vitesse, is Manchester City een stuk minder trouw aan één Eredivisie-club. Wat heet: er zijn weinig Nederlandse ploegen te vinden die in de voorbije seizoenen géén spelers huurden van The Citizens. De tijdelijke komst van John Guidetti naar Rotterdam-Zuid was een schot in de roos voor Feyenoord, Karim Rekik deed het twee jaar lang uitstekend bij PSV en het Turkse wonderkind Enes Ünal scoorde afgelopen seizoen aan de lopende band namens FC Twente. PEC Zwolle is de volgende club die de beschikking krijgt over een speler uit Manchester. Stopper Nicolas Freire verkast van Argentinos Juniors naar City en wordt daarna zo goed als zeker in Overijssel gestald, weet onder meer de Stentor.

Elk jaar weer maakt een handvol talenten de oversteek van Engeland naar Nederland. NAC huurt dit seizoen liefst zes spelers van City. Isaac Buckley-Ricketts is ondergebracht bij FC Twente en FC Groningen heeft tot de zomer van 2019 de beschikking over Uriel Antuna. De Mexicaanse aanvaller werd in juli ingelijfd door de City Football Group (CFG). Dat is kort samengevat een prijzig speeltje van Manchester City-voorzitter Khaldoon Al Mubarak. Naast Manchester City zijn ook New York City (VS), Melbourne City (Australië), Yokohama F. Marinos (Japan) en Club Atlético Torque (Uruguay) volledig of voor een deel eigendom van CFG. Daarnaast heeft het bedrijf samenwerkingsverbanden met NAC en het Spaanse Girona.

Jonge spelers die geen EU-paspoort hebben, kunnen niet zomaar aan de slag in Engeland. Er bestaan strenge regels voor het verkrijgen van een werkvergunning. Antuna, een negentienjarige Mexicaan, mag en kan daarom voorlopig niet in actie komen in de Premier League. In Nederland is de regelgeving soepeler. CFG betaalt de komende jaren het salaris van Antuna, bij FC Groningen krijgt hij de kans om zich door te ontwikkelen en bovendien profiteert de eredivisionist mee wanneer Antuna in de toekomst wordt doorverkocht, zo onthulde Groningen-directeur Hans Nijland tijdens de presentatie van de aanvaller.

Makkelijk verdienen
Gezien het spelersmateriaal van met name Manchester City lijkt dat laatste scenario het meest waarschijnlijk voor het overgrote deel van de talenten die worden aangetrokken door CFG. De eigenaren van het bedrijf zien jonge spelers vooral als cashcows. Neem Ünal, die in 2015 werd aangetrokken voor zo’n 2,5 miljoen euro. Na uitleenbeurten aan bij RC Genk, NAC en Twente betaalde Villarreal het vijfvoudige voor de spits. Oleksandr Zinchenko (foto boven) verkaste een jaar geleden voor zo'n twee miljoen van FC Ufa naar Manchester. Een matig seizoen bij PSV verder en SSC Napoli legt nu ongeveer zeven miljoen voor hem op tafel. Dat is makkelijk verdiend.

De vraag is of spelers als Bersant Celina (vorig jaar verhuurd aan FC Twente, nu Ipswich Town) en Manu Garcia (NAC) ooit een serieuze kans krijgen in het eerste elftal van The Citizens. Als trainer van FC Barcelona gooide Pep Guardiola diverse talenten voor de leeuwen, maar in het Etihad Stadium voelt de Spaanse coach de druk van het móeten presteren. Het winnen van de Premier League is dit seizoen een must en ook in de Champions League zal het peperdure elftal van Pep hoge ogen moeten gooien. City gaf ongeveer 220 miljoen euro uit aan vijf nieuwelingen. Alleen al linksback Benjamin Mendy (AS Monaco) en Kyle Walker (Tottenham Hotspur) kostten samen meer dan 100 miljoen.

Ook voor de Nederlandse jeugdinternationals Rodney Kongolo en Javairô Dilrosun lijken de perspectieven troebel. De negentienjarige Dilrosun had in de Eredivisie al een jaar basisspeler kunnen zijn. Bij The Citizens heeft de aanvaller, die in 2014 werd overgenomen van Ajax, onder meer Raheem Sterling, Leroy Sané, David Silva, Samir Nasri en Bernardo Silva voor zich. Mission Impossible dus. Kongolo (19) wordt dit seizoen gestald bij Doncaster Rovers. Het zou voor het voormalige Feyenoord-talent zomaar de eerste halte op weg naar de City-exit kunnen zijn. 

De CFG-huurlingen in Nederland sinds 2010

Abdisalam Ibrahim (NEC), John Guidetti (Feyenoord), Omar Elabdellaoui (Feyenoord), Dedryck Boyata (FC Twente), Karim Rekik (PSV), Albert Rusnák (SC Cambuur), Divine Naah (NAC), Sinan Bytyqi (SC Cambuur), Enes Ünal (NAC), Jack Byrne (SC Cambuur), Thomas Agyepong (FC Twente), Oleksandr Zinchenko (PSV), Enes Ünal (FC Twente), Yaw Yeboah (FC Twente), Ashley Smith-Brown (NAC), Thomas Agyepong (NAC), Brandon Barker (NAC), David Faupala (NAC), Bersant Celina (FC Twente), Sinan Bytyqi (Go Ahead Eagles), Shay Facey (sc Heerenveen), Manu García (NAC), James Horsfield (NAC), Pablo Marí (NAC), Uriel Antuna (FC Groningen), Paolo Fernandes (NAC), Thierry Ambrose (NAC), Angeliño (NAC), Thomas Agyepong (NAC), Manu García (NAC) en Isaac Buckley-Ricketts (FC Twente).