Verbeek zag mislukte PSV-transfer niet aankomen: 'Doodzonde met zijn kwaliteiten'

Verbeek zag mislukte PSV-transfer niet aankomen: 'Doodzonde met zijn kwaliteiten'

20-08-2017 09:53
24

Gertjan Verbeek had niet verwacht dat de carrière van Adam Maher bij PSV tot stilstand zou komen. Hij had de middenvelder tussen 2010 en 2013 onder zijn hoede bij AZ, dat liefst acht miljoen euro ontving uit Eindhoven.

"De ontwikkeling van Adam is tot stilstand gekomen, doodzonde voor een voetballer met zijn kwaliteiten", zegt Verbeek tegen de NOS. "Ik had eigenlijk gedacht dat hij de verwachtingen zou inlossen." Hij zoekt naar oorzaken. "Adam komt het beste tot zijn recht als een nummer 10, maar bij PSV speelde hij vaak aan de linkerkant. Maar aan die kant rendeert hij niet goed. Al weet ik natuurlijk niet wat de exacte ideeën van Phillip Cocu waren met hem."

"Mijn interpretatie is dat PSV heel erg lang heeft moeten zoeken hoe Adam het beste tot zijn recht kwam", vervolgt Verbeek. "Adam vond zichzelf ook een nummer 10, maar ik gebruikte hem soms ook als een 'nummer 6'. Daar hadden wij dan discussies over en dan moet je van goeden huize komen, wil je Adam kunnen overtuigen. Hij neemt niet zomaar van iedereen wat aan."

Maher beschikte niet over een ijzeren discipline, stelt Verbeek. "In zijn laatste seizoen bij AZ begon hij de kantjes er vanaf te lopen. De hiërarchie in de kleedkamer was ook weg door het wegvallen van Rasmus Elm en Niklas Moisander. Er was niemand meer die hem corrigeerde. Ik kon hem op de training dan wel weer op z'n donder geven, maar het is toch fijner als een medespeler dat in het veld kan doen."