'Kuyt en 24 andere internationals gebruikten verboden middelen op WK 2010'

'Kuyt en 24 andere internationals gebruikten verboden middelen op WK 2010'

22-08-2017 13:58
44

Dirk Kuyt is tijdens het WK 2010 positief getest op een verboden middel dat op de dopinglijst van de FIFA staat. Het ging om een medicijn. Kuyt had toestemming om het middel te gebruiken. Fancy Bears, een groep Russische hackers, brengt dat dinsdag naar buiten. 

Fancy Bears deed de laatste tijd meer onthullingen. Dit is de eerste keer dat er een bericht naar buiten komt dat betrekking heeft op voetbal. Kuyt gebruikte tijdens het WK in Zuid-Afrika de steroïden dexamethason. Dat middel werkt 25 keer zo sterk als hydrocortison, meldt het Algemeen Dagblad. 

In een reactie laat Kuyt aan de krant weten dat hij tijdens het WK in Zuid-Afrika last had van zijn kies en daarom de tandarts bezocht. Hij onderging een wortelkanaalbehandeling. Bondsarts Gert-Jan Goudswaard vroeg daarna een attest - een schriftelijk bewijs - aan. "Dat is geheel volgens de regels gegaan", aldus Kuyt. 

Er worden door hackerscollectief Fancy Bears vier Argentijnen genoemd die eveneens een attest kregen voor het gebruik van 'verboden' middelen: Diego Milito, Gabriel Heinze, Juan Veron en Carlos Tévez. Ook onder meer Mario Gomez en Mauro Camoranesi komen naar voren in het document.