Ajax maakt 58,5 miljoen meer winst dan Feyenoord; Rotterdammers grootste uitgevers

Ajax maakt 58,5 miljoen meer winst dan Feyenoord; Rotterdammers grootste uitgevers

01-09-2017 15:15
82

Welke van de topclubs heeft financieel de beste zaken gedaan deze transferperiode? En welke andere Eredivisie-clubs waren opvallende uitschieters? VoetbalPrimeur zet de transferinkomsten- en uitgaven op een rij.

Feyenoord
Feyenoord heeft een kleine winst overgehouden aan deze transferperiode, waarin het Terence Kongolo en Rick Karsdorp voor miljoenenbedragen verkocht. Aan de twee spelers hielden de Rotterdammers alleen al29 miljoen euro over. Daarbovenop kwamen ook nog de transfersommen voor Eljero Elia (1,1 miljoen), Lucas Woudenberg (700.000 euro) en Warner Hahn (500.000 euro).

Wedden

Meer odds

Zelf kocht Feyenoord voor omstreeks 27 miljoen euro in, al kan dat door bonussen nog stijgen. Steven Berghuis, Ridgeciano Haps, Jerry St. Juste, Sofyan Amrabat, Sam Larsson, Jean-Paul Boëtius en Kevin Diks (huur) kwamen naar Rotterdam.

Opvallend aan deze transferperiode van Feyenoord was dat de club opnieuw de zaakjes ruim op tijd op orde had. Net als voor het kampioensjaar waren de meeste uitgaande transfers voor de voorbereiding al rond en konden de vervangers ruim op tijd worden ingekocht. Feyenoord handelde alleen nog relatief laat met het buitenkansje Larsson, maar de basis was al lang en breed gelegd. De Rotterdammers beschikken nu over een uitstekende en uitgebalanceerde selectie.

Gekocht: 27 miljoen euro
Verkocht: 31,5 miljoen euro
Winst/verlies: +4,5 miljoen euro

Ajax
Net als vorig jaar zomer kenden de Amsterdammers een bijzonder lucratieve transferperiode. In totaal haalde directeur spelerszaken Marc Overmars 80 miljoen euro op aan het verkopen van spelers. Davinson Sánchez (40 miljoen) werd de duurste uitgaande transfer, Davy Klaassen (27 miljoen), Jaïro Riedewald (9 miljoen) en Kenny Tete (4 miljoen) werden ook verkocht.

Overmars trok ongeveer 17 miljoen euro uit voor nieuwe versterkingen. Voor Maximilian Wöber werd het meeste betaald: 7,5 miljoen euro. Luis Manuel Orejuela (2,65 miljoen euro), Siem de Jong (2,5 miljoen euro), Dennis Johnsen (2,5 miljoen euro), Benjamin van Leer (700.000 euro), Klaas-Jan Huntelaar (transfervrij) en Kostas Lamprou (transfervrij) werden ook gehaald.

Voor de vertrokken Sánchez, Klaassen en Tete zijn vervangers gehaald door Ajax en daarnaast werd Huntelaar als extra spits aan de selectie toegevoegd en kwamen er een aantal breedteversterkingen. Toch lijkt Ajax niet zijn hele wensenlijstje afgewerkt te hebben deze zomer. De zo gewilde linksback kwam niet en waar Ajax eerder nog verwoede pogingen deed om Richarlison voor de vleugels te halen, werd er later helemaal niets meer vernomen van de komst van een extra aanvaller.

Gekocht: 17 miljoen
Verkocht: 80 miljoen
Winst/Verlies: +63 miljoen

PSV
Net als de andere traditionele topclubs verkocht PSV uiteindelijk voor meer dan het kocht. De Eindhovenaren haalden 27 miljoen euro op met de verkoop van Davy Pröpper, Héctor Moreno, Jetro Willems, Andrés Guardado, Remko Pasveer, Rai Vloet en Menno Koch.

Zelf gaf technisch manager Marcel Brands 13,5 miljoen euro aan aan nieuwe spelers, waarvan Hirving Lozano de grootste blikvanger is. Hij kwam voor 8 miljoen euro. Voor Derrick Luckassen (5 miljoen euro) en Eloy Room (4 ton) werd ook een transfersom betaald. Marcov van Ginkel kwam op huurbasis. Donyell Malen werd voorlopig voor Jong PSV gehaald.

Opvallend aan de transferperiode van PSV was dat er uiteindelijk geen enkele linksback kwam. Tot op de ochtend van de laatste transferdag was men in Eindhoven er stellig van overtuigd dat die wel zou komen. Douglas Santos (Hamburger SV), waar PSV al weken mee bezig was, was echter onhaalbaar en een back-up-plan om heel snel te handelen voor de deadline lag er niet. Ook opvallend: Adam Maher en Marcel Ritzmaier, die de hele zomer mochten uitkijken naar een nieuwe club, spelen nog gewoon in Eindhoven.

Verkocht: 27 miljoen euro
Gekocht: 13,5 miljoen euro
Winst/verlies: +13,5 miljoen euro

Heerenveen en Vitesse de uitschieters
Buiten de top-drie gaf sc Heerenveen het meeste uit aan nieuwe spelers: 3,65 miljoen euro. Daartegenover staan bij de Friezen ook de hoogste inkomsten van alle overige Eredivisie-clubs: 14,2 miljoen euro. De club die na Ajax en PSV de meeste winst maakte is Vitesse, dat voor 2 miljoen euro kocht en voor 14 miljoen verkocht: een winst van 12 miljoen euro.