'Ik kon ook een contract tekenen voor tien keer zoveel geld als bij Feyenoord'

'Ik kon ook een contract tekenen voor tien keer zoveel geld als bij Feyenoord'

12-09-2017 07:32
35

De toegevoegde waarde van ervaren spelers wordt onderschat in Nederland. Feyenoord-icoon Dirk Kuyt zegt dat in gesprek met de VARA Gids. Ruim twee jaar geleden was de inmiddels gepensioneerde Kuyt de dertig ruim gepasseerd toen hij terugkeerde naar Rotterdam-Zuid. Afgelopen seizoen won hij met zijn oude liefde de landstitel. 

"Veel mensen onderschatten hoe belangrijk ervaring in het elftal is. Giovanni van Bronckhorst heeft een geweldig team van trainers om zich heen, die allemaal kwaliteiten hebben. Die ervoor zorgen dat hij zich bij de hoofdbeslissingen kan houden. Maar dan heb je ook nog spelers in de kleedkamer nodig die de hiërarchie bewaken", legt Kuyt uit. 

"Die ervoor zorgen dat de regels worden nageleefd. Toen ik terug ging naar Feyenoord kon ik ook een contract tekenen bij Fenerbahçe voor tien keer zoveel geld als ik bij Feyenoord kon krijgen. Ik koos voor Feyenoord omdat ik daar een doel had. Heel veel spelers kunnen ergens anders veel meer verdienen. Niet dat ze het daarvoor nog moeten doen, maar vergis je niet: het verwachtingspatroon hier in Nederland ligt zó hoog, er wordt alleen maar gekeken naar prestatie, hoe vaak ze scoren, hoe vaak ze een mannetje laten lopen."

"De werkelijke waarde van spelers met ervaring, zoals Van Persie en Huntelaar, ligt op een heel ander gebied. Die zijn voor een trainer van onschatbare waarde", vervolgt hij. "Als Van Persie hierheen komt, is de enige verwachting dat hij er 25 inschiet. Als speler haal je je dan veel ellende op de hals, want als het niet lukt maken ze je met de grond gelijk."