Russische miljardair kan Vitesse-geldkraan dichtdraaien: Duidelijk gemaakt

Russische miljardair kan Vitesse-geldkraan dichtdraaien: "Duidelijk gemaakt"

12-09-2017 09:25
70

Dit seizoen hoeft Vitesse-eigenaar Alexander Chigirinsky geen gaten meer te dichten. Dat laat directeur Joost de Wit weten in gesprek met NRC Handelsblad. De afgelopen jaren moest de Russische miljardair regelmatig bijspringen in Arnhem. 

Sinds een aandelenoverdracht in 2010 heeft Chigirinsky al meer dan 140 miljoen euro in Vitesse gestoken, weet ook De Wit. Waarom? "Je zou die vraag aan hem moeten stellen, maar hij zit op afstand. Ik kan het niet mooier maken dan dat hij het geld ervoor heeft en vanuit Rusland geniet van onze prestaties en het hebben van een voetbalclub. Hij is goed bevriend met Roman Abramovich en heeft meer vrienden in het voetbal."

"Hij hoeft niet al zijn geld terug, maar heeft me wel duidelijk gemaakt dat de club weer winst moet gaan maken, zodat hij niet elk jaar hoeft bij te leggen. Het mooie is: nu zijn we zover", vervolgt De Wit. "Dit wordt ons eerste seizoen zonder funding van Alexander."

In de voorbij twee seizoenen leed Vitesse telkens meer dan tien miljoen euro verlies. "Dat spook hebben we achter ons gelaten. Maar een serieus probleem was het wel. Vooral door het hoge spelersbudget, dat we van 14 miljoen hebben teruggebracht naar zo’n 8,5 miljoen nu. Saneren en mensen ontslaan kan iedereen, maar de kunst is om niks in te leveren op de kwaliteit van het voetbal. Dat is gelukt."