Advocaat verketterd: Ik weet dat die vier klassen beter is dan de Eredivisie

Advocaat verketterd: "Ik weet dat die vier klassen beter is dan de Eredivisie"

20-09-2017 12:13
27

Dick Advocaat had de kans om na het EK 2016 Marc Wilmots op te volgen als bondscoach van België. Dit ondanks zijn eerdere veelbesproken vertrek bij de Belgische voetbalbond vanwege een riant voorstel uit Rusland.

"Dat ze in België boos op me waren, snapte ik wel. Ik was er kort bondscoach en ze waren heel tevreden. In de structuur rond die nationale ploeg heb ik veel veranderd, alles professioneler ingericht. Maar toen kwam dat ongelooflijke bod uit Rusland", zegt Advocaat in Voetbal International. "Koos ik voor het geld, omdat ik vond dat ik het niet kon maken dat te laten lopen. De bond heb ik hoogst persoonlijk gecompenseerd."

"Het leuke is dan: toen Marc Wilmots werd ontslagen als bondscoach, kregen ze tweehonderd sollicitaties binnen en hebben ze maar met drie man gesproken. Een van die drie was Dick Advocaat. Dan moet je toch wel wat hebben neergezet als ze, na alles wat er is gebeurd, toch weer met je om tafel willen. En de KNVB vroeg me onlangs ook weer bondscoach te worden. Doen ze niet als je bewezen onbetrouwbaar bent, me dunkt."

Na het ontslag van Danny Blind bij Oranje nam Advocaat de leiding over de nationale ploeg hoewel hij wist dat hij bakken met kritiek zou krijgen. "Mensen verschillen van mening, en over Oranje denkt sowieso iedereen anders. Ik heb dat te accepteren, ik moet ermee kunnen omgaan dat Daley Blind prima speelt, maar door mensen wordt verketterd. Dat ze de Turkse competitie belachelijk maken, terwijl ik uit ervaring weet dat die vier klassen beter is dan de Eredivisie. De Russische liga, idem dito. Maar moet ik dat dan zeggen? Vroeger was ik de strijd aangegaan, nu denk ik: laat gaan. Als we het WK halen, hebben we het goed gedaan, zo niet, heb ik gefaald. Alleen dan heb ik wél mijn nek uitgestoken. Louis van Gaal had het ook kunnen doen, hè, maar die wilde niet", aldus Advocaat.