De Eredivisie-tussenbalans: vormcrisis bij Ajacied, Brenet en Diks stellen teleur

De Eredivisie-tussenbalans: vormcrisis bij Ajacied, Brenet en Diks stellen teleur

20-09-2017 14:30
15

Vijf speelrondes zijn we inmiddels onderweg in de Eredivisie. Feyenoord, AZ en PSV gaan aan kop, Roda JC is de afgetekende hekkensluiter en Wout Weghorst mag zich met zes treffers topscorer van Nederland noemen. Welke spelers en teams zijn ons de afgelopen weken tegenvallen? Een tussenbalans.

Kasper Dolberg
De terugval is groot, héél groot bij Kasper Dolberg. Vorig seizoen was de negentienjarige Deen dé revelatie van de Eredivisie. Een toptransfer naar Spanje of Engeland was volgens kenners een kwestie van tijd voor de spits. Dit seizoen lijkt Dolberg met zijn ziel onder zijn arm rond te lopen. Hij oogt uitgeblust en ongeïnspireerd. Na vijf competitieduels wacht het talent nog altijd op zijn eerste goal of assist. 

FC Groningen
Django Warmerdam, Todd Kane, Lars Veldwijk, Mike te Wierik: FC Groningen deed in de zomer best een paar leuke aankopen. Het elftal van trainer Ernest Faber draait echter moeizaam. Er werd pas één keer gewonnen en het spel van Groningen doet pijn aan de ogen van de fans. Hier en daar wordt er al gespeculeerd over een mogelijk afscheid van Faber. De naderende thuiswedstrijd tegen FC Twente kan cruciaal worden. 

Joshua Brenet
Tien maanden geleden maakte Brenet tegen België zijn debuut voor Oranje. Bij de nieuwe bondscoach Dick Advocaat lijkt de back niet in beeld te zijn en dat is niet zo gek. Brenet worstelt al maanden met zijn vorm. Tijdens het openingsduel met AZ (3-2 winst) besloot trainer Phillip Cocu hem zelfs al na een halfuur te wisselen. Het zegt genoeg dat de onervaren Kenneth Paal - eigenlijk helemaal geen linksback - in de achterhoede van de Eindhovenaren momenteel de voorkeur krijgt boven Brenet. 

Roda JC
Een daverende verrassing is het misschien niet dat Roda onderaan de Eredivisie-ranglijst bungelt, maar natuurlijk mogen de Limburgers niet ontbreken in dit lijstje. PEC Zwolle, Vitesse, PSV, FC Utrecht en Willem II waren dit seizoen te sterk voor de ploeg van Robert Molenaar. Wat de trainer zorgen moet baren: het spel van Roda lijkt steeds slechter te worden, met de gênante thuisnederlaag tegen Willem II van afgelopen weekend als dieptepunt. Haalt Molenaar de Kerst in Kerkrade? 

Kevin Diks
Tijdens de tweede competitiehelft van het afgelopen seizoen deed Diks het prima bij Vitesse. Feyenoord zag de jonge rechtsback als een geschikte opvolger voor Rick Karsdorp. Na een aantal weken rijst de vraag of Diks wel geschikt is voor het niveau van de kampioen van Nederland. Hij heeft het érg moeilijk, ook afgelopen zondag weer tegen PSV. Zodra Bart Nieuwkoop fit is, moet Diks serieus vrezen voor zijn basisplaats. Trainer Giovanni van Bronckhorst koos er ook al een paar keer voor om Sofyan Amrabat op de rechtervleugel te posteren. 

FC Twente
De opvallende 4-0 zege op FC Utrecht van afgelopen zondag zorgde voor een vreugde-explosie in Enschede. Een knappe overwinning of niet, de seizoenstart van FC Twente blijft natuurlijk teleurstellend. Met name de nederlagen tegen VVV-Venlo en Sparta hakten erin. In mei eindigde Twente op een fraaie zevende plek. Vraag is nu of het linkerrijtje met de huidige selectie opnieuw haalbaar is. Van de dertien aankopen die directeur Jan van Halst deed vallen de nodige namen tegen. 

Welke speler of club vind jij dit seizoen tegenvallen? Deel het in de comments!