Red Bull mag geen geld stoppen in Nederlandse club: 'Ik vind het verstandig'

Red Bull mag geen geld stoppen in Nederlandse club: 'Ik vind het verstandig'

23-09-2017 16:27
40

Eerder dit jaar waren er plots geruchten rond miljardenbedrijf en een overname van de verdwenen profclubs HFC Haarlem en RBC Roosendaal. Het is echter letterlijk onmogelijk dat Red Bull een satellietclub opricht in Nederland. Dat zegt Jacco Swart, directeur van de Eredivisie CV, in gesprek met NRC Handelsblad. 

Red Bull bouwt al jarenlang aan een indrukwekkend imperium. Het bedrijf heeft onder meer succesvolle clubs in Oostenrijk (RB Salzburg) en Duitsland (RB Leipzig). Een ploeg in Nederland inlijven gaat er niet van komen, aldus Swart. "De UEFA-regels staan het toe, maar het mag niet volgens het KNVB-reglement, omdat zij al clubs in Duitsland en Oostenrijk hebben."

"Die regelgeving zet ons op een concurrentieachterstand, maar ik vind het niettemin verstandig dat we het hier zo doen", vervolgt hij. 

Clubs als Manchester City en AS Monaco kopen ondertussen ook clubs op. De kampioen van Frankrijk lijfde onlangs Cercle Brugge in. "Schokkend", zegt Swart daarover. "Cercle is nu een filiaal van Monaco. Een soort tweede-niveauclubje. Dat beïnvloedt de Belgische infrastructuur in negatieve zin."