Niveauloos Ajax verdiend onderuit tegen Vitesse: druk op Keizer groeit

24-09-2017 16:23
167

Voor de tweede keer dit seizoen staat Ajax met lege handen na een Eredivisie-wedstrijd. Zondag was Vitesse met 1-2 te sterk voor de dolende Amsterdammers, waardoor de druk op trainer Marcel Keizer groeit.

Keizer koos in het thuisduel met Vitesse voor dezelfde spelers die vorige week niet verder kwamen dan een 1-1 gelijkspel bij ADO Den Haag. Dat zorgde niet voor een goede start. Integendeel, Ajax begon futloos aan het duel met Vitesse en slaagde er niet één keer in een uitgespeelde kans te creëren.

Aan de andere kant waren de bezoekers uit Arnhem wél dodelijk effectief. Guram Kashia kopte na 21 minuten de 0-1 binnen, nadat Nick Viergever aan de verkeerde kant dekte. Extra pijnlijk voor Ajax: Vitesse slaagde er woensdag in de eerste ronde van de KNVB Beker niet in om te scoren tegen hoofdklasser AVV Swift uit Amsterdam.

Na de openingstreffer blééf het bar en boos in de Johan Cruijff Arena, waar de sfeer toen al tot het nulpunt was gedaald. In de blessuretijd van de eerste helft werd het nog erger voor de Amsterdammers. Milot Rashica was te snel voor Mitchell Dijks en rondde op aangeven van Tim Matavz een vlijmscherpe counter af: 0-2.

Op dat moment stond Matthijs de Ligt al niet meer op het veld. Hij moest er per brancard vanaf door een nare botsing met Matavz en volgens de eerste berichten heeft hij een zware hersenschudding opgelopen. Kasper Dolberg verving hem, maar bleek ondanks zijn hattrick tegen Scheveningen nog steeds ver verwijderd van zijn topvorm.

In de tweede helft probeerde Ajax het wel, maar het Amsterdamse offensief had niet veel om het lijf. Klaas-Jan Huntelaar raakte de paal en Amin Younes liet een droomkans op de aansluitingstreffer liggen, maar de 1-2 viel uiteindelijk nog wel. Viergever profiteerde in minuut 83 van geweifel in de Vitesse-defensie.

Verder dan de 1-2 kwam Ajax niet meer, ondanks het feit dat Vitesse in de tweede helft ook niets klaarspeelde. Door de pijnlijke nederlaag zijn de Amsterdammers de nummer zeven van de Eredivisie. De achterstand op koploper PSV is vijf punten. Vitesse klimt naar plek drie.