Crisis op Goodison Park: waarom Koeman Everton-echec aan zichzelf te danken heeft

Crisis op Goodison Park: waarom Koeman Everton-echec aan zichzelf te danken heeft

04-10-2017 10:00
20

Liefst 160 miljoen euro werd er in de zomer gespendeerd aan negen nieuwe krachten. Na het binnenhalen van recordaankoop Gylfi Sigurdsson durfde Ronald Koeman zelfs hardop te dromen van een Champions League-ticket. Begin oktober is de realiteit echter hard: Everton is dolende in de Premier League, staat slechts twee punten boven de degradatiestreep en Koeman dreigt zijn congé te krijgen. Het is crisis op Goodison Park. 

Sigurdsson (46 miljoen), Michael Keane (30 miljoen), Jordan Pickford (28 miljoen), Davy Klaassen (26 miljoen), Nikola Vlasic (11 miljoen), Sandro Ramirez (6 miljoen) plus de transfervrije Wayne Rooney: alleen de puissant rijke clubs Manchester City, Chelsea en Manchester United gaven tijdens de transferwindow méér uit dan The Toffees. Koeman kreeg van Everton-eigenaar Farhad Moshiri een blanco cheque om zijn selectie van een kwaliteitsimpuls te voorzien. Topscorer Romelu Lukaku vertrok naar Manchester United, dat wel, maar ook zijn opbrengst - zo'n 80 miljoen - kon in de selectie geïnvesteerd worden. 

Het seizoen van Everton is inmiddels een kleine twee maanden aan de gang. De resultaten zijn dramatisch. De club ging hard onderuit tegen Tottenham Hotspur, Manchester United en - in de Europa League - Atalanta Bergamo. Ook het uitduel met Chelsea werd verloren (2-0), tegen het bescheiden Apollon kwam de formatie uit Liverpool niet verder dan 2-2 en afgelopen zondag volgde een nieuw dieptepunt. Burnley klopte een schandalig slecht Everton op Goodison Park met 1-0. In Engeland wordt inmiddels volop gespeculeerd over een ontslag van Koeman. Bij een slecht resultaat tegen Brighton & Hove Albion op 15 oktober is het vermoedelijk einde verhaal voor de oud-trainer van Feyenoord, PSV en Ajax. 

Geen nummer 9
De Britse tabloids trachten massaal de vinger op de zere plek te leggen bij het falende Everton. Zijn de nieuwe spelers misschien niet goed genoeg? Rammelt de tactiek van Koeman? En geldt het loodzware programma van The Toffees als een geldig excuus? Eén ding staat de vast: de spelers die Koeman in juli en augustus naar Goodison Park haalde, hebben het stuk voor stuk lastig. Sigurdsson en Pickford voelen de druk van hun prijskaartjes, Rooney oogt uitgeblust, het zelfvertrouwen van Keane is tot het nulpunt gedaald en Klaassen is voorlopig gewogen en te licht bevonden. De Oranje-international zit al een paar wedstrijden op de bank. 

Het ontbreken van een échte nummer 9 is sowieso een groot probleem. In de zomer werden er tientallen spitsen gelinkt aan Everton. Olivier Giroud (Arsenal) was naar verluidt dé topkandidaat van Koeman, maar de Fransman speelt nog altijd voor Arsenal. Met Lukaku leverden The Toffees niet alleen 25 competitiedoelpunten in; de Rode Duivel fungeerde ook als aanspeelpunt, als de kapstok waar het spel van Everton aan op werd gehangen. Aanvallen begon en eindigden bij Lukaku. Zo'n speler ontbreekt nu. Haast uit pure wanhoop moet Koeman momenteel een beroep doen op Oumar Niasse, die eerder nog bij het grofvuil was gezet. 

Qua blessures zit het ook niet mee voor Koeman. Ross Barkley, naast Sigurdsson de meest creatieve speler van Everton, ontbreekt al het gehele seizoen. Vleugelaanvaller Yannick Bolasie herstelt van een zware knieblessure. Hij is waarschijnlijk pas rond de feestdagen inzetbaar. Ook rechtsback Seamus Coleman, al jaren één van de beste rechtsbacks van de Premier League, is uit de roulatie. Zijn vervanger Cuco Martina bewees tegen Burnley opnieuw dat hij dit niveau absoluut niet aankan. 

Steeds slechter
Geen spits en pech met blessures of niet, steeds meer fans en kenners vragen zich af wat Koeman precies van plan is met zijn elftal. Aan de formatie en de speelstijl van Everton valt al weken geen touw vast te knopen. Tegen Burnley werd pijnlijk duidelijk dat de spelers geen flauw benul hebben wat zij zonder en/of met de bal moeten doen. Rooney en Sigurdsson lopen elkaar in de weg, de klassieke voorzetten van Leighton Baines belanden in niemandsland en de defensie is een gatenkaas. Keane en collega-stopper Ashley Williams stapelen fout op fout. Het veldspel lijkt bovendien met de week slechter te worden. Na het Europa League-debacle tegen Apollon werd er massaal geschreeuwd om het hoofd van de manager. 

Moshiri, de man die Koeman vorig jaar weglokte bij Southampton en hem naar verluidt zo'n zeven miljoen euro per seizoen betaalt, heeft inmiddels zijn vertrouwen uitgesproken in de Nederlander. Het wordt voor Koeman dus tijd om zich zorgen te maken, weet iedereen die de voetbalwereld een beetje volgt. Haalt Koeman de Kerst, is nu grote vraag in Groot-Brittannië. Vrijwel alle bookmakers en grote kranten hebben zijn graf al gegraven. The Daily Mail vindt dat Koeman een eventueel ontslag volledig aan zichzelf te wijten heeft. 'Je hebt géén spits, je hebt ruim 50 miljoen tot je beschikking, en dan haal je geen nieuwe spits. Dan ben je dus zélf verantwoordelijk voor het falen van je team'.