Dramatisch Oranje verslaat Wit-Rusland en moet met 7-0 winnen van Zweden

07-10-2017 22:35
123

Het Nederlands elftal is zo goed als uitgeschakeld voor deelname aan het WK van 2018 in Rusland. In Borisov werd Wit-Rusland met pijn en moeite verslagen (1-3), maar dat lijkt bij lange na niet genoeg om Zweden nog te achterhalen.

Oranje gaf zaterdagavond geen moment blijk van een sprankje geloof in een miraculeuze sluiproute naar het WK. Heel vreemd was dat overigens niet, omdat Zweden een uur voor de aftrap Luxemburg met 8-0 had opgerold. Vanaf minuut één was het duidelijk dat de ploeg van bondscoach Dick Advocaat op eigen kracht in elk geval niets kon klaarspelen.

Symptomatisch was de eerste doelpoging van Oranje. Die kon pas na 23 minuten worden genoteerd. Tot die tijd kon de aanval, bestaande uit Ryan Babel, Vincent Janssen en Arjen Robben, geen vuist maken en speelden de verdediging en het middenveld in een te laag tempo om de spitsen in stelling te brengen.

Wel kwam het Nederlands elftal in de eerste helft op voorsprong. Davy Pröpper tekende voor zijn derde goal in twee interlands. Oranje kreeg vervolgens kansen op meer, maar Babel en vooral Janssen hadden hun vizier niet op scherp staan. Op de 1-0 ruststand was dan ook niet gek veel af te dingen.

In de tweede helft ging het van kwaad tot erger. Oranje creëerde vrijwel niets meer, waardoor Wit-Rusland in een resultaat begon te geloven. Na 55 minuten was het raak. Maksim Volodko maakte de gelijkmaker. Na de Wit-Russische treffer dreigde het duel even te ontsporen en ontsnapte de gefrustreerde Daryl Janmaat aan een rode kaart. Uiteindelijk werden de drie punten nog wel gepakt. Arjen Robben (penalty) en Memphis Depay (vrije trap) maakten de 1-2 en 1-3.

Oranje, dat in de slotminuten nog een Wit-Russische bal op de lat zag belanden én een bal van de lijn haalde, kan alleen nog op papier het WK halen. Het verschil in doelsaldo met nummer twee Zweden is nu twaalf goals, waardoor Oranje dinsdag met minimaal zeven doelpunten verschil moet winnen. Koploper Frankrijk won met 0-1 van Bulgarije en is helemaal uit zicht.