Ten Cate: Hij kostte mij de titel met Ajax, maar ik neem het hem niet kwalijk

Ten Cate: "Hij kostte mij de titel met Ajax, maar ik neem het hem niet kwalijk"

10-10-2017 18:14
11

Henk ten Cate was in 2007 de Ajax-trainer die Jan Vertonghen op huurbasis naar RKC Waalwijk stuurde. Dat pakte goed én slecht uit voor de Amsterdammers.

Vertonghen maakte immers belangrijke vlieguren, maar kostte Ajax ook twee punten door een late gelijkmaker in de slotfase van RKC - Ajax (2-2). "Ik leende hem uit aan RKC, om hem speelminuten te gunnen op het hoogste niveau. Daar was hij boos over", blikt Ten Cate terug in gesprek met Het Laatste Nieuws.

"Toen hij met RKC enkele speeldagen voor het einde scoorde tegen ons en wij daardoor twee punten verloren, was het mijn beurt om boos te zijn. Anders waren wij toen aan de leiding gekomen en hadden we die nooit meer afgestaan. Jan heeft mij de titel met Ajax gekost. (lacht) Ik neem hem dat niet kwalijk, hoor. Jan heeft gewoon zijn sportieve plicht vervuld."

Vertonghen kroonde zich afgelopen weekend tot recordinternational van België. "Ik ben helemaal niet verrast, hij had iets wat andere Belgen niet hadden: dat meedogenloze dat Nederlanders bezitten", besluit Ten Cate.