Schwaab bespreekt Oranje-probleem: 'Die spelers zijn nu alweer het dubbele waard'

Schwaab bespreekt Oranje-probleem: 'Die spelers zijn nu alweer het dubbele waard'

14-10-2017 09:40
10

Daniel Schwaab denkt dat het probleem van Oranje niet stopt bij de nationale ploeg. Ook de vroege uitschakelingen van PSV en Ajax in Europa baart zorgen, vindt de PSV-verdediger.

"Op de eerste plaats moet je onderkennen dat er een probleem is", zegt Schwaab in het Eindhovens Dagblad. "Dat is al heel wat, maar de resultaten spreken boekdelen. Niet alleen de prestatie van het Nederlands elftal, maar ook de vroege uitschakeling van meerdere clubs in Europese competities is reden tot zorg. Natuurlijk is de enorme toestroom van geld, door bijvoorbeeld investeerders en tv-rechten in Engeland, in het voetbal niet altijd goed. Spelers die een paar jaar geleden vijf miljoen euro waard waren, zijn nu alweer het dubbele waard. De entourage rond hen kan ervan meeprofiteren en voetballers komen bij nieuwe clubs soms op de bank terecht en ontwikkelen zich niet."

Schwaab vindt ook dat er kritisch gekeken moet worden naar de trainingen in Nederland. "Je moet ook kijken naar de manier van trainen", aldus de Duitser. "Jonge spelers die naar PSV komen, zijn vaak supergoed opgeleid. Technisch is de basis meestal uitstekend en tactisch zijn ze al behoorlijk onderlegd. Dan komt er nog iets bij: de bereidheid om het team te helpen en jezelf te kunnen kwellen, tot de grens te gaan en soms een keer eroverheen. Dat is ook voetbal. We moeten bij momenten gewoon meer trainen, onszelf een keer pijn durven doen. Er zijn spelers die ik soms hoor zeggen dat ze moe zijn, maar dat kan ook in het hoofd zitten. Hier vallen wat mij betreft echt een paar procenten te winnen."