'Als dat Ajax bij elkaar was gebleven..Het was echt Champions League-niveau'

'Als dat Ajax bij elkaar was gebleven..Het was echt Champions League-niveau'

16-10-2017 21:22
25

Hedwiges Maduro zal 17 oktober 2005 nooit meer vergeten. Op die dag besliste de oud-Ajacied De Klassieker in blessuretijd. Hij blikt terug.

"Ik weet alles nog van die wedstrijd", vertelt Maduro (32) twaalf jaar later op de clubsite van Ajax. "Onze supporters waren er niet bij. Dat was volgens mij de 1e keer. Spanning en hectiek, dat was allemaal voelbaar in de Kuip. Het was een bikkelharde wedstrijd. Feyenoord kwam via Dirk Kuyt twee keer op voorsprong, hij vormde samen met Salomon Kalou toen 'K2'. Dat waren spelers met kwaliteiten, hoor."

In de slotfase kwam Ajax terug tot 2-2. In blessuretijd werd de wedstrijd zelfs gewonnen door Maduro. "Ik dacht niet na en schoot de bal vol in de kruising! De Kuip was muisstil en ik zag huilende mensen op de tribune. Ik kan het me nog heel goed herinneren, want ik wilde eerst naar het uitvak rennen. Maar ik was helemaal vergeten dat er geen uitsupporters waren, dat besefte ik pas tijdens het juichen. Ik had niemand om het doelpunt mee te vieren, dus ging ik met een boogje naar de bank."

Maduro vraagt zich af wat er was gebeurd als de lichting van toen bij elkaar was gebleven. "Het was echt Champions League-niveau. Alleen bij Valencia speelde ik misschien in een beter team. Met namen als David Villa, David Silva, Juan Mata, Fernando Morientas, Raúl Albiol, Joaquín, Jordi Alba en Santiago Cañizares. Beide teams waren niet normaal eigenlijk."