Fenomeen Kane, beste defensie en tovenaar Pochettino: waarom Spurs kampioen wordt

Fenomeen Kane, beste defensie en tovenaar Pochettino: waarom Spurs kampioen wordt

18-10-2017 17:05
29

Met de jongste selectie van de Premier League kwam Tottenham Hotspur afgelopen seizoen nét tekort om kampioen worden. Na een vijfde, een derde en een tweede plaats onder succesmanager Mauricio Pochettino gaat de vicekampioen dit jaar voor de eerste landstitel in 56 jaar. Alles wijst erop dat het talentvolle Tottenham nu écht klaar is om de voetbalwereld te veroveren. Zeven redenen waarom Spurs zich dit seizoen tot beste ploeg van Engeland gaat kronen. 

Fenomeen Kane
Twee keer op rij topscorer van Engeland, 38 goals - inclusief zes hattricks - in heel 2017, nu al 110 treffers in het shirt van Spurs: de cijfers van Harry Kane zijn duizelingwekkend. Je kunt een avond vullen met alle imponerende statistieken over de 24-jarige goalgetter. Kane scoort altijd, overal, vanuit elke hoek en met elk lichaamsdeel. Met zo'n fenomeen in de ploeg is Tottenham sowieso titelfavoriet. Kane beseft zelf ook: wanneer hij Spurs hoofdprijzen gaat bezorgen, pas dán zal hij tot de absolute wereldtop worden gerekend. 

Brede(re) selectie
Toen Tottenham vorig seizoen in de halve finale van de FA Cup tegen Chelsea speelde, schrok Danny Rose toen hij naar de bank van The Blues keek, vertelde hij onlangs. De linksback zag onder meer Diego Costa, Willian en Cèsc Fabregas zitten. Zijn manager Mauricio Pochettino moest juist een beroep doen op meerdere jonge, onervaren spelers. Hoe anders is dat dit jaar. De selectie is door de komst van Davinson Sánchez en Fernando Llorente direct een stuk breder geworden. Tijdens de clash met Real Madrid (1-1) van dinsdag kon Pochettino geen beroep doen op Mousa Dembélé, Victor Wanyama, Erik Lamela en Dele Alli. Internationals Heung-min Son, Danny Rose en Kieran Trippier zaten op de bank. Dát is een selectie die hoge ogen kan gooien. 

Wembley-vloek verbroken
Op vreemde bodem voelt Spurs zich dit seizoen als een vis in het water: vier uitduels in de Premier League, vier zeges en twaalf doelpunten. Kampioenswaardig, kortom, maar de Wembley-vloek leek een serieus probleem te worden voor de Londenaren. Er werd maar geen zege geboekt in de tijdelijke thuishaven van Tottenham. Het leek vooral een psychologisch verhaal te worden. Tót afgelopen zaterdag. Spurs won met 1-0 van Bournemouth en heeft de eerste Premier League-zege op Wembley in de pocket. Over een paar dagen is Liverpool aan de beurt.

Beste defensie
Met Toby Alderweireld beschikt Tottenham over misschien wel de beste verdediger van de Premier League. Alderweireld, landgenoot Jan Vertonghen en recordaankoop Sánchez vormen een ijzersterke achterhoede. Aanvoerder Hugo Lloris is een doelman van wereldklasse en Pochettino kan daarnaast ook nog een beroep doen op de multifunctionele Eric Dier en backs Rose, Trippier, Ben Davies en Serge Aurier. De cijfer spreken boekdelen: al twee jaar op rij heeft Tottenham de minst gepasseerde achterhoede van de Premier League. 

Stijgende lijn
Een vijfde plek in 2015, daarna derde achter Leicester City en Arsenal, vicekampioen in 2017: de afgelopen seizoenen doet Spurs het onder Pochettino het steeds beter qua punten, goals, gewonnen duels etc. De Argentijnse trainer slaagt er telkens in om het maximale uit zijn selectie te halen. Dinsdagavond liet Tottenham in Santiago Bernabéu zien dat het ook op Europees vlak een niet te onderschatten tegenstander is. Op bezoek bij Real Madrid toonde Spurs lef en was een overwinning zomaar mogelijk geweest. Dat optreden zal de ploeg een vertrouwensboost geven voor de komende maanden. 

Pochettino
He's magic you know, Mauricio Pochettino. Ook in Madrid klonk het uit de kelen van de meegereisde fans. Pochettino, voormalig verdediger van onder meer Paris Saint-Germain, Espanyol en Argentinië, is immens populair in. De imponerende opmars van Spurs in de Premier League kan niet los worden gezien van de komst van Poch in 2014. De oefenmeester wordt ondanks zijn strenge trainingsregime door zijn spelers op handen gedragen. Hij is de man die de ene na de andere jonge speler in een ster verandert en middelmatige voetballers boven zichzelf laat uitstijgen. Pochettino wordt écht een legende wanneer hij de eerste manager sinds de jaren zestig wordt die Spurs een landstitel bezorgt. Afgelopen week zei de Argentijn nog dat hij graag tot de Sir Alex Ferguson van Tottenham wil uitgroeien.

Ervaring en hongerig talent
Zonder honderden miljoenen euro's uit te geven aan spelers heeft Pochettino gesmeed aan een unieke selectie. Een Tottenham beschikt over een uitgebalanceerde, hypertalentvolle spelersgroep die barst van het talent en ik elke linie beschikt over ervaring. Lloris, Vertonghen, Alderweireld, Dembélé en Eriksen snakken naar een hoofdprijs. Na twee keer net niet gaan Kane en co. dit seizoen wél aan het langste eind trekken. Manchester City? Defensief een stuk zwakker. Manchester United? Te weinig creativiteit. Van aartsrivalen Arsenal en Chelsea hoeft Spurs dit seizoen sowieso niets te vrezen. Na drie jaar bouwen is het voor het topfitte, ambitieuze Tottenham tijd om te oogsten.