De Ligt: 'Nu is hij opeens te laconiek en moet hij harder zijn best doen'

De Ligt: 'Nu is hij opeens te laconiek en moet hij harder zijn best doen'

18-10-2017 19:42
17

Matthijs de Ligt heeft het afgelopen jaar aan den lijve ondervonden dat beeldvorming snel kan veranderen in de voetbalwereld. Zijn mislukte Oranje-debuut tegen Bulgarije ziet de Ajax-verdediger als omslagpunt.

"Die wedstrijd speelde ik gewoon slecht, klaar", vertelt De Ligt aan Voetbal International. "Mijn nadeel was dat de rest van de ploeg ook niet draaide, waardoor de opgelopen schade in de openingsfase niet werd weggepoetst."

De achttienjarige Ajacied ziet dat andere talenten ook worden geprezen en vervolgens worden neergesabeld. "Ze krijgen al snel veel lovende kritieken, staan vol in de spotlights en alles wat je doet wordt bijzonder gevonden. Soms op een overdreven manier. Kijk afgelopen seizoen naar Kasper Dolberg, Justin Kluivert of mezelf, of dit seizoen Frenkie de Jong", zegt De Ligt.

"Al snel wordt alles uitvergroot met superlatieven. Maar vervolgens zie je ook dat het net zo snel weer om kan slaan. Vorig seizoen roemde iedereen Kasper Dolberg om zijn stoïcijnse gedrag, dat was volgens velen de basis voor zijn sterke spel. Dit seizoen hoor je opeens dat hij te laconiek is en harder zijn best moet doen."